Bio Consulting/Stall Solkatten – Finner balans i vardagen

Text och foto: Alfred EV
Namn: Susanne och Mats Solönhaf
Växte upp i: Norrköping och på Vikbolandet
Bor nu i: Lilla Bäckermåla, Gryt

Jag möter Susanne och Mats på gårdsplanen på deras gård, där är full verksamhet igång inför kvällens travtävlingar på Mantorp som de ska delta i.

Susanne har jobbat som florist, med naglar via Bio Sculpture och de har länge varit familjehem. Mats har jobbat hela sitt liv inom byggbranschen. De bodde på Målslätten, Vikbolandet, i 21 år men 2007 ville de bo vid havet så de flyttade till Kaggebo. Där träffade de Susanne Jansson och blev hästbitna. Eftersom de ville ha en hobby tillsammans så fick det bli hästar trots att de aldrig hade varit hästmänniskor tidigare. Under tiden de bodde i Kaggebo köpte de tre fastigheter i Valdemarsvik som de renoverade. De bodde även i ett av husen ett tag men sedan började de leta nytt boende och hittade den lilla hästgården Lilla Bäckermåla som ligger några kilometer utanför Gryt.

De har Conny Larsson som tränare till deras hästar. Anders Söderström och Christoffer Andersson är ibland med och tränar hästarna på hemmaplan när förstärkning behövs. Just nu har de andelshästar på deras egna uppfödningar som vem som helst kan köpa in sig i. På gården har de afrikanska dvärgsgetter och höns. De har också uthyrning av en stuga som ligger på tomten. Något som hjälpt dem mycket i sin verksamhet är Vreta kluster, ett projekt där de hyr in arbetskraft av personer som är födda utomlands. Nu har de en kille från Eritrea som hjälper dem på gården i och med det projektet som fungerar väldigt bra!
Mats jobbar även i byggbranschen och de tar bland annat emot beställningar på svensktillverkade fönster och monterar gärna dessa.

Framtiden för dem båda är att fortsätta kunna se hela utvecklingen från föl uppfödd på gården till en vinnare på banan och Mats ska ta B-licens som kusk i travet. De känner inte att de måste utöka sin verksamhet utan vill öka kvaliteten på den befintliga verksamheten.

För att utveckla kommunen så behöver vi samverka mer mellan invånare och företag, men även att våga testa drömmar man har. Susanne och Mats tror att i framtiden kommer fokus vara mycket på egen odling och självplock av det odlade. Men även att utveckla besöksnäringen till skärgården och de ser gärna en restaurang eller snabbmatskedja ute vid E22-infarten vid Mossebo.

Av 2021 önskar de sig balans i livet, både tid över för att göra saker och för att vila samt framgång med djuren.

Framtid: Satsning på trav, vidareutveckla gården.
För att nå sina mål: Arbeta hårt, vara noggrann och värna om djuren eftersom de ger tillbaka så mycket och att försöka se hela bilden gällande det man sysslar med.
Att ha företag i ett litet samhälle: Det är kul att ha så bra kunder och de flesta finns i närheten och deras högsta prioritet är att ha kundernas förtroende. De har haft stor hjälp av banken i kommunen som vill bygdens bästa.
Smultronställe i kommunen: Fyrudden och skärgården.
Blir inspirerad av: Naturen, djuren och det man får tillbaka av dem och det är kul med framgång med hästarna.
Kontakt:
Telefonnr: 070-968 58 08 och 070-589 09 39
Facebook: Bio Consulting AB Stall Solkatten
Mail: info@bioconsultingab.se