Emil Österholm – Bygger både kropp och hus

Jag möter Emil i lunchrummet på Aktivitetshuset i Valdemarsvik. Det är en sen eftermiddag i februari och det börjar skymma ute. Aktivitetshuset är en känd plats för Emil dit han kommer flera dagar i veckan för att träna på gymmet.

Text & foto: Alfred EV

Emil växte upp i Gusum och har spenderat stor del av tiden där men även i Valdemarsvik där han utövat många sporter och haft många av sina vänner. När han var yngre spelade han först i WIF och senare i Vita Hästen och tränade även en del med LHC för att sedan avsluta karriären i WIF igen. Som utbildning gick han VVS, inriktning mot rörmokare, på Ebersteinska gymnasiet och hade ishockeyprofil vilket gjorde att han fick hålla på med ishockeyn både teoretisk och praktisk under skoltiden. En stor del av träningen var lagd till gymmet för att bygga styrka och minska skaderisken. Som 16-åring började han satsa mer på träningen och främst då kroppsbyggande. Han tränade själv några år men fick sedan hjälp av en coach år 2021.

Första året han tävlade inom bodybuilding var han med i SM och kom på en sjunde plats. År 2022 så provade han SM igen och kom då på andraplats. När man ligger på den nivån som han varit på senaste åren så gäller det att sköta kost, sömn och livet runtomkring träningen i det närmaste felfritt. Att han gick ishockeyinriktning och hade många träningspass redan så tidig ålder gjorde att disciplinen fanns redan från unga år. I framtiden vill Emil fortsätta med träningen och tävling inom kroppsbyggandet men även lära ut och sprida ordet om denna ganska okända sport till andra.

Just nu går Emil mot en off season-period, då vill han gå upp i vikt och bygga muskler för att sedan ”deffa”, det är när man ska tappa fett men försöka behålla sin muskelmassa. Klassen han kör i är classic bodybuilding vilket betyder att det finns även längd och viktgränser att följa som kan vara svåra att hålla ju mer muskler man lägger på sig. På tre månader gick han ner från 90 kg till 74.6 kg. Under den perioden gäller det att hålla sig frisk för minsta lilla sjukdom kan förstöra den viktiga planeringen. Kroppsfettprocenten är så låg att man går ner 1-2 skostorlekar, Emil kan tänka sig att han var nere på 3% kroppsfett vilket inte är mycket och där ska man bara vara i ganska korta perioder för hälsans skull. Det kan vara värt att ha en PT eller någon att träna med och det är viktigt att lära sig grunderna innan så man främst inte skadar sig. Han tror att faktumet att han spelat mycket hockey gett honom en stark rygg och bra ben, något som är viktigt i kroppsbyggning och som många behöver jobba hårt med för att få. Men viktigast av allt är att ha med sina nära och kära på resan som stöd. Utan dem skulle Emil inte ha kommit dit han är idag.

Nyligen startade Emil eget företag inom bygg och snickeri. Det var inte meningen att starta eget men bitar föll på plats och han fick mycket hjälp av sin tidigare chef med vad han skulle tänka på så det hade varit dumt att inte starta eget och planen är att gärna anställa någon i framtiden. Vad som lockar med att bo i Valdemarsviks kommun är att det är tryggt och att han själv växte upp här och vet hur bra det är, att jobb och familj finns nära. Man har nära till fotboll, hockey och cross. Valdemarsviks kommun är en lugn plats att bygga sitt egna liv och egna familj på. I framtiden vill han och hans sambo gärna köpa hus, helst i Gusum.

Kontakt:
Mobil: 070-509 85 57
Instagram: Osterholmemil och eosbygg

Läs även artikeln i vårt format för mera tillgänglighet:
https://etidning.mediatrio.se/p/valdemarsviksbladet/2023-02-23/a/emil-osterholm-bygger-bade-kropp-och-hus/5427/962553/38110073