Europas nyaste färgfabrik ligger i Gamleby

AkzoNobel tillverkade färg i Gamleby från 1962 fram till nedläggningen för 10 år sedan. De hade tillstånd att tillverka 30 000 ton färg per år och sista åren var volymerna 25-27 000 ton.

Startade 2013 med två tomma fat

Ur nedläggningen skapades ett nytt företag PTE Coatings som startade 2013 av bland andra Peter Classon, site manager idag. Företaget hade inga kunder i början men tack vare att de var kända sedan AkzoNobel-tiden så litade deras kunder på deras kompetens. Idag heter företaget Nordic United Coatings.

– Första leveransen skedde 2014 till Rumänien och 2021 är hittills bästa siffrorna med knappt 7 000 ton trots pandemin, berättar Peter.

Drygt ett år i nya lokalerna i Gamleby

Tillverkningen av färgen sker genom samarbete med en fabrik i Helsingborg, SouthCoat AB, där de hade kontor och laboratorie. Senaste åren har de haft lab och provutrustning i Gamleby Gjuteri, men sneglat på de gamla lokalerna. Tack vare Top Formulas satsning kunde drömmen gå i uppfyllelse och för drygt ett år sedan kunde de flytta in i de “gamla” lokalerna. Till att börja med var de nio personer och idag arbetar 13 personer. Några av dem kommer tillbaka till sin gamla arbetsplats. I de nya lokalerna har de i dagsläget tillstånd att tillverka 150 ton färg men de är i processen att söka tillstånd för 4 000 ton.

Ingen vanlig färg som tillverkas

De stora volymerna av färg går till bygg- och fasadplåt men även till persienner. Av byggplåten produceras sedan till exempel plåttak och vattenavvisningssystem. När hängrännor och böjar tillverkas ser det ut som de målats i efterhand eftersom böjar och veck inte visar några sprickor, men så är det inte. All färg är applicerad på originalplåten och tål tuff behandling. Deras kunder är stora stålverk som applicerar färgen på plåtens fram- och baksida via målningsstationer som ser ut som tryckpressar likt dem som trycker tidningar. All färg härdas i ugnar för att klara kundernas höga krav att slutprodukterna ska tåla solblekning och korrosion under många år. Det är ingen vanlig färg som tillverkas, det går inte att spraya på i efterhand om det skulle uppstå någon skada.

Laboratoriet i Gamleby tar fram färg efter kundbehov

Johanna Nilsson, laboratoriechef, är tillbaka på sin gamla arbetsplats då hon arbetade här på AkzoNobels tid.

– Jätteroligt att vara tillbaka, säger Johanna med glädje i rösten. Laboratoriet arbetar med olika uppgifter.

Den kortsiktiga utvecklingen innebär justering av existerande produkter som färgjustering etc. Eftersom det inte finns färdig färg på hyllan gör de kulörmatchning efter kundens efterfrågan. Den långsiktiga utvecklingen om att utveckla nya kvalitéer, färger med särskilda egenskaper, färg som tål rörlighet och samtidigt är hård men även miljöarbete med biobaserade råvaror. De tittar på att byta ut lösningsmedel till rapsolja och terpentin. Det finns även en testavdelning där det görs accellerande tester då det tar för lång tid att testa i naturen. Här finns utrustning med UV-lampor, fukt och värme för att simulera väder och vind.

Snabbhet en av deras konkurrensfördelar

Ett vinnande koncept för att komma in på marknaden är att flera av dem har arbetat tidigare inom AkzoNobel och vet hur branschen fungerar. De har ett stort kontaktnät i Europa och svarar direkt vid kundkontakt, inga långa beslutsvägar
– Vår snabbhet och att vi kan kundens behov är vår stora fördel, säger Peter.

Viktigt med lokala samarbeten

Vid färdigställandet av de nya lokalerna användes främst lokala företag inom till exempel el och VVS, istället för att göra större upphandlingar tillsammans med fabriken i Helsingsborg.

– De lokala företagen hittar redan i lokalerna sedan förr. Dessutom underlättar det med leveranstider, närheten och snabbheten när fel uppstår, avslutar Peter.

Text och foto: Thomas Ekh

1 / 12