Succéutställningen Aquanauts – Expeditionen kommer till Östergötland! Den 23 september invigs den spektakulära utställningen på Östergötlands museum i Linköping. Höstens fullmatade museiprogram innehåller dessutom allt från guidade visningar, kreativa workshops och spännande föreläsningar till kroki, konstyoga, jazzkonsert för barn och nyheten Seniortisdag.
Följ med på den häpnadsväckande expeditionen till Siljansringen 1897 tillsammans med paleontologen Beata Gardelius och geologen Inga-Lisa Blomgren. Den interaktiva utställningen Aquanauts – Expeditionen avslöjar vad som hände under en av förra sekelskiftets mest dramatiska svenska forsknings-expeditioner.
På Östergötlands museum kommer du förutom replikor av hittills okända människoliknande arter även kunna se benrester, förunderliga artefakter, fossilerade fynd, doftspår, filmer, fotografier och personliga dagboksanteckningar från expeditionen.
– Det här är en utställning som fascinerar yngre och äldre, vana och ovana museibesökare – alla kan på olika sätt uppskatta Aquanauts. Känslan av att gå in i ett riktigt historiskt skeende och uppleva ett mysterium är påfallande. Man uppslukas av en otrolig berättelse och en visuell och audiell värld, säger Per Stålebro, projektledare för Aquanauts – Expeditionen på Östergötlands museum.
Den kritikerrosade utställningen visas den 23 september 2023–8 januari 2024.
Konst och kulturhistoria
På nyrenoverade Östergötlands museum, som stoltserar med den nationella utmärkelsen Årets museum 2023, finns dessutom väldigt mycket mer att upptäckta. I konstutställningen Verkligheter visas bland annat porträtt- och landskapskollage, fotografi i Östergötland och skandinaviska konstnärer från Düsseldorfskolan.
Den kulturhistoriska utställningen Vägen hit är en resa från nutiden tillbaka till när inlandsisen smälte för 11 000 år sedan, med utgångspunkt i Östergötland och det östgötska landskapet.
I Österlandets skatter visas fantastiska föremål från Egypten, Kina, Japan och det forna Persien, tillsammans med berättelser om hur föremålen hamnat här, deras historia och betydelse.
Upplevelsemiljö för barn
Östergötlands museum är också barnens museum. Här finns plats för lek, bus och sagoläsning, eget skapande och överraskande kunskapsupplevelser. Viljans värld är en fantastisk upplevelsemiljö för barnfamiljer och i Ateljé Rut finns en rik programverksamhet med bland annat Föräldrarutan för föräldralediga och Söndagsverkstad för hela familjen. Under loven bubblar det dessutom av aktiviteter för skollediga!
På museet finns också restaurang och café Charles Emils och en fin museibutik med något för alla åldrar.
Brett höstprogram
Under hösten hålls återkommande programpunkter som guidade visningar i utställningarna och av museibyggnaden, krokiklasser, yoga i konstutställningen och nyheten Seniortisdag, som riktar sig till 60-plussare som vill träffa nya människor eller gamla bekanta och diskutera kulturfrågor och/eller skapa tillsammans.
Den vackra Wallenbergsalen gästas av föreläsare; bland andra järnåldersexperten Kent Andersson (4 oktober), läraren och programledaren Cecilia Düringer (18 oktober) och livepodden När man talar om trollen (28 oktober).
Familjekonsert
Den 14 oktober blir det instrumental jazz med Grammisbelönade Oddjob i samarbete med Make The Scene; en matiné-konsert för vuxna samt konserten Jazzoo för barn och familjer.
– Det här är ett nytt koncept där vi vill väcka nyfikenhet för kultur hos barn och ge familjer möjlighet att uppleva kvalitativ musik. Oddjob kombinerar också musiken med lekfulla filmer, så barnen får använda flera sinnen samtidigt, säger Carola Sandgrim, verksamhetsutvecklare för program och mötesplats på Östergötlands museum.
Mer information och ännu fler programpunkter hittar du på ostergotlandsmuseum.se/aktiviteter.
Text: Jeanette Söderwall
Foto: Oliver Praesto, Carl Thorborg och Jonas Karlsson