Krönika: Sjuhundrafemtio

När vår son växte upp brukade han, när jag berättade om något från min barndom, fråga: Hur gammal är du egentligen? Det kunde handla om att jag i skolan gick i maskinskrivning och inte datakunskap eller att Piggelin kostade 85 öre. Troligen tänkte jag detsamma när min far berättade om när han första gången cyklade på en asfalterad väg eller när han i radio hörde Hitlers krigsförklaring mot Polen 1939.

Vissa saker känns bara väldigt längesen. Är det att det gått lång tid eller att det mesta är under ständig förändring som gör att det känns avlägset? Jag brukar ibland leka med jämförelser på olika tidsepoker i mitt liv. Jag flyttade till Gamleby 15 september 1991 och det är snart 33 år sedan. När jag säger det till yngre personer tror jag att de tänker som jag hade gjort om någon gubbe 1991 sagt ” Jag flyttade till Gamleby 1958”. Men det är ju klart att det är skillnad? 1958 slog TV:n igenom, Pelé blev VM-kung och Amazon var en ganska ny volvomodell. Det är ju forntida händelser! 1991 måste ju kännas mycket modernare för dagens kids? Ericsson lanserade sin första GSM-telefon, Sundin snurrade upp Fetisov på läktaren och Volvo 850 var det hetaste som lämnat Torslandaverken. GSM? Fetisov? Okej, jag förstår. Nästa år firar vi 750 år sedan Gamleby (Gamla Västervik) för första gången omnämns i skrift! Hur längesen är inte det? Jag skulle vilja ge lite perspektiv. Kungen som skrev donationsbrevet hette Magnus Birgersson, kallad Ladulås. Han hade en regentkollega borta i öster som hette Kublai Khan. Precis, han som fick besök av Marco Polo samma år som kung Magnus skänker Åby kungsgård till kyrkan i gamla Västervik! Det känns rätt dimmigt. Stockholm, som Magnus far Birger Jarl grundat, hade varit stad i 22 år, Uppsala domkyrka hade knappt fått bygglov och heliga Birgitta var lång ifrån påtänkt. Så länge sedan är 1275! Betänk även att brevet skrevs på latin, det svenska språket var inte särskilt gångbart i juridiska dokument och de skrivna urkunderna från den tiden är få.

Vi bor på en historisk och unik plats, en av Sveriges kanske 10 första städer? Vi vet ju inte hur länge ”staden vid torget” funnits när brevet skrevs. Jag ser fram emot firandet. Jag pratade med min granne Jan-Olof om 700-årsjubiléet 1975. Han minns att man hade dragkamp över ån! Det låter fortfarande kul så här 50 år senare. Det lär hända mycket spännande under jubileumsåret.

Till slut vill jag avsluta med ett litet boktips. ”En berättelse från Gamleby” av Torbjörn Lanzén har precis kommit ut. Den finns att köpa på Carolinas på centrum. En perfekt bok att läsa inför jubileumsåret!

Mattias Holm