Nya Hälsocentralen i Gamleby

I november träffade Gamlebyplatsen Casper Rosén, från Västerviks Bostads AB, projektledare för bygget av Hälsocentralen och David Högström, på Västerviks Bostads AB, projektledare för bygget av Särskilt boende i Gamleby.

Många turer innan allt var klart för byggstart

Casper, till höger på bilden, och David, till vänster på bilden, berättar om att det gick många turer innan Hälsocentralen och Särskilt boende fick sitt nuvarande utseende, var det skulle byggas och vilka material och funktioner som skulle finnas. Ett stort projekt där många saker skulle till. Bostadsbolaget kollade upp vilka marker och ytor som fanns att bygga på. Åbyskolan, som behövde rustas upp, revs och en ny skola byggdes på annan plats.

– Det var egentligen två olika projekt, Hälsocentral och Särskilt boende, men de passade så bra tillsammans att man ville bygga ihop dem. Det kom att även ligga ihop med Trygghetsboendet 65+, berättar David. Man såg över behovet av antalet lägenheter och tittade även på hur man skulle kunna modernisera och underlätta för både personal och de boende. Det nya Särskilda boendet, Åbylund, ersätter Erneborg och även Hagnäsgården i Gamleby kommer att flytta in.

– Det blir totalt 52 lägenheter, uppdelat på fyra avdelningar. Alla lägenheter har fönster mot yttervägg och man har satsat mycket på glaspartier, säger David.

– WC-stolarna är höj-, vrid- och sänkbara. Även handfaten går att ändra till den höjd man vill. Alla lägenheter har personlyft i taken ovanför sovplats och WC. Förråd, pentry, centraldammsugare och tvättmaskin kommer också att finnas i varje lägenhet. Det finns även stora fönster med låg brösthöjd, där man kan se ut, även om man ligger ner i sängen. Detta gör att det känns väldigt luftigt och öppet. Varje avdelning har sin färg på lägenhetsdörrarna vilket gör det lätt för de boende att hitta rätt, fortsätter David.

Särskilda boendet har även en mysig innergård på cirka 440 kvadratmeter och två stora inglasade balkonger där de boende kan umgås eller bara koppla av. Det finns en förbindelsegång mellan Trygghetsboendet 65+ och Särskilt boende samt vidare till en ny matsal. Den fyller sin funktion genom att de boende på Trygghetsboendet ska kunna ta sig till matsalen och aktiviteter i idrottssalen utan att behöva gå utomhus. Även Särskilt boende kan nyttja förbindelsegången om anhöriga hälsar på och de vill lämna avdelningen för att till exempel äta gemensamt i matsalen. Mattransporterna till alla avdelningar går också genom förbindelsegången från produktionsköket.

Ett genomgående miljötänk

På frågan om de haft något miljötänk inför projektet så svarar David:

– Vi har satt in dynamiska fönster i de rum där solen ligger på. Det sitter en film i fönstret som man spänningsätter och när solen skiner starkt börjar fönstret sakta tonas ner. Det tar ca 20 minuter, och man kan reducera upp till 80% av solens värmande strålar. Man kan säga att det är ett alternativ för markiser. Företaget heter ChromoGenics AB och det här är en modern och relativt ny teknik på marknaden.

De dynamiska fönstren främjar även luften inomhus på sommaren, så att mindre kyla behöver produceras. Solceller har nu installerats och dessutom är ytterfasaderna underhållsfria. Något annat som anammats är att de tar vara på regnvattnet som kommer ifrån taken från Hälsocentralen och det Särskilda boendet. Vattnet samlas upp i en stor tank på 60 kubikmeter, pumpas vidare till ett reningsverk med ozonteknik, där det renas från lukt och färg. Därefter går de i rörledningar till alla toaletter på det Särskilda boendet där vattnet kan användas till spolning. 900 kubikmeter (cirka 6000 stycken) badkar per år beräknas vara besparingen av rent dricksvatten.

Sammantaget är detta ett stort bygge där man tänkt på många delar. Framtidstänk på miljön, genom till exempel återvinning av regnvatten, solceller, underhållsfri fasad och en arbetsplats som underlättar för personal och boende.

Här vill man bo!

Text: Anette Ekh och Maria Rolf
Foto: Västerviks Bostads AB

1 / 13