Öppet brev till alla åtvidabergare med tomter i centrala Åtvidaberg

Det här handlar om tillgången till pollinerande insekter i centralorten, med andra ord om vad vi som bäst kan få ut av våra trädgårdsodlingar. Vi, som skriver detta, har tillsammans de veterligen sista fyra bisamhällena i ortens centrala delar. Och vi är gamla nog att snart ge upp biodlingen för gott, trots allt vad den har berikat livet med under många års lopp.

Det är kanske en rimlig gissning att Åtvidaberg skulle kunna hysa 20 till 30 verksamma bisamhällen med allt vad det innebär av rikare trädgårdar och skörd av egen honung.

Du, som redan någon gång tänkt tanken på egna bin, gör nu något av det. Av dig krävs det en del nya kunskaper, en rätt måttlig investering, ett visst förvaringsutrymme under tak samt en del påpasslighet. Och det kan ge årtionden av intressanta upplevelser.

Ta kontakt med biodlarföreningen. Där finns kunskaper och praktiskt stöd att få.

Åtvidaberg i februari 2022.
Svante Kullgren och Gudrun Kullgren de Val, Adelsnäsvägen 6
Göran och Birgitta Lindgren, Lundavägen 5
Och, i full samförstånd, Åtvidabergs Biodlarförening

PS. Innan du köper levande bisamhällen. Se till att du får bin av den ras som närboende biodlare har. Bin av blandras är ofta inte roliga att ha att göra med. Och bidrottningarnas älskogsaffärer är inte lätt att påverka. DS.

Foto: Sveriges Biodlares Riksförbund