Polisen och Åtvidabergs kommun samverkar med det gemensamma syftet att långsiktigt minska brottsligheten och öka tryggheten i kommunen. Medborgarlöftet är en del i denna samverkan.
Medborgarlöftet tas fram efter dialog med medborgarna i kommunen och du som bor här har därför stort inflytande på vilket arbete som ska prioriteras i samverkan med Åtvidabergs kommun. I medborgarlöften för år 2024 och 2025 så ligger fokus på trygghet, trafiksäkerhet och narkotika.
– Vi inom polisen arbetar med den här problematiken på olika sätt. Men medborgarlöftet styr hur vi ska arbeta med dessa frågor i samverkan med just kommunen. När vi kommer ner till det dagliga arbetet, så ansvarar vi områdespoliser för vilka arbetssätt vi ska ha i dessa frågor, berättar Jeanette Elfwengriph, områdespolis i Åtvidaberg.
Trygghetsskapande åtgärder
När det gäller trygghet så ska polisen, tillsammans med Åtvidabergs kommun, se om – och i så fall var – det finns otrygga platser i den offentliga miljön.
– Det kan exempelvis handla om att det kan vara dålig belysning på ett ställe. Men det kan också vara platser som vi hittar och identifierar som ”hängplatser” där ungdomar träffas och brukar narkotika, berättar Samuel Norlin, områdespolis i Åtvidaberg.
Genom att identifiera dessa eventuella otrygga platser, kan problemen åtgärdas. Exempelvis kan polisen patrullera på dessa platser och fånga upp aktuella ungdomar. Kommunen kan göra förändringar i den fysiska miljön, såsom att förbättra belysning och ta bort träd och buskar som gör att tillhållet inte längre blir insynsskyddat. På så vis får man bort intresset för platsen av de personer som skapar otrygghet där.
– Vi från polisen önskar och hoppas också att fler vuxna ska anmäla sig som nattvandrare och tillsammans med oss öka tryggheten framförallt under kvällstid ute på samhället, berättar Jeanette.
– Känner du att du vill bidra så anmäl ditt intresse, fortsätter hon.
Med trafiksäkerhet i fokus
Trafiksäkerhet är något som polisen i Åtvidaberg redan idag arbetar mycket med. Ofta tar de hjälp av kollegor från trafikenheten, som gör det möjligt att genomföra större insatser riktade mot hastighet och trimmade fordon.
– Framöver kommer vi även att samverka med kommunen genom att ha med medarbetare från socialtjänsten vid dessa trafikinsatser, som vid fall där någon misstänkts för rattfylleri kan erbjudas hjälp och stöd direkt, berättar Jeanette.
– Vi är tacksamma för alla era tips som gäller problem i trafiken på olika sträckor. Detta hjälper oss att hitta platser där vi tillsammans med kommunen kan göra åtgärder för att bli av med problemen, berättar Samuel.
I vår kommer polisen i Åtvidaberg också att vara en del av den återkommande trafiksäkerhetsdagen som kommunen anordnar för elever på Alléskolan.
Arbete mot narkotika
Polisens samarbete med kommunens skolor kommer att fortsätta när det gäller att arbeta brottsförebyggande, men även repressivt mot narkotika bland våra ungdomar. Polisen kommer bli ännu bättre på att tillsammans med kommunen arbeta med ungdomar som befinner sig i riskzonen. Där är en fungerande samverkan oerhört viktig.
– Tillsammans med socialtjänsten kommer vi att ha gemensamt informationsmöte vid Alléskolan gällande hur vi arbetar när vi möter ungdomar som vi misstänker använder narkotika, men också informera om hur vi bäst upptäcker och förebygger att våra barn hamnar där, berättar Jeanette.
Utöver detta kommer polisen också att genomföra sök med narkotikahundar i skolmiljön.
Ni kan läsa mer om polisens arbete med medborgarlöftena samt om det dagliga arbete på vår Facebooksida ”Polisen Åtvidaberg” samt på Instagram ”polisen.kinda.ydre.atvidaberg”.
Text: Frida Almqvist
Foto: Anette Ekh