Smaka på Tjust – en förening som funnits i 16 år!

Föreningen Smaka på Tjust har ett 80-tal medlemmar och intresset har ökat. Smaka på Tjust finns till huvuddelen i norra delen av Tjust och man kan besöka ett 30-tal samlingsplatser där det finns ett antal utställare och hantverkare med allt ifrån smakupplevelser till konst, hantverk eller barnens Smaka på Tjust.

– Från början handlade Smaka på Tjust mest om att provsmaka olika mathantverk medan det har utvecklats till att innehålla även kultur och hantverk, berättar Sven-Gunnar Edström, ordförande i föreningen.

Man kan helt enkelt kalla helgen en inspirationsmässa med allt från mat till konst eller till och med plöjningstävling med 40-50 gamla veterantraktorer. På en del av platserna kan man även fysiskt få se när man tillverkar olika hantverksprodukter. Plöjningstävlingen sker på åkrarna utmed E22 söder om Björnsholm med final på söndagen.

34 olika aktörer finns på olika platser i området och en engagerad aktör är Tjustbio som visar en speciell film under helgen eller Maria som målat de blå elskåpen i Gamleby. Mat-torpet Solliden och Nyhults goda hantverk är några andra av alla välbesökta utflyktsmål, det finns något för alla.

– Nytt för i år är koloniträdgårdar inne i Västervik, fortsätter Sven-Gunnar.

Dessa dagar är välbesökta och man kommer ända från Oskarshamn till Åtvidaberg och Valdemarsvik. Cirka 20 000 besökare beräknas besöka dessa dagar i slutet av september.

För mera information se www.smakapatjust.se.

Text: Anette Svensson
Foto: smakapatjust.se