Varför vi gör som vi gör, och konsten att vara där man är

Nystartarnas andra träff har ägt rum där analys av beteenden och mindfulness stod på schemat. Att få insikt i varför vi människor gör som vi gör kan underlätta för oss att mer aktivt kunna välja beteende i olika situationer och därigenom agera, i stället för att reagera på det sätt vi alltid gjort.

Människan motiveras av två saker: att röra sig ifrån sådant vi inte vill ha och röra oss mot sådant vi vill ha. Det här känns ju logiskt, eller hur? När det gäller saker som ligger utanför oss själva kan detta funka ganska bra – vi flyttar oss när en bil närmar sig eller om vi blir jagade av en björn. Men när vi försöker undvika upplevelser inom oss själva fungerar det tyvärr inte lika bra. För när vi närmar oss sådant som är viktigt för oss så kommer vi att uppleva olika grader av obehag, vi kan till exempel känna oss sårbara när vi inleder en kärleksrelation, söker ett nytt jobb eller anmäler oss till Vasaloppet. Tänk om vi inte klarar det? Om vi börjar undvika obehagliga känslor och tankar kan det alltså hindra oss från att göra sådant vi faktiskt vill.

Att få koll på hur man brukar reagera vid obehag kan hjälpa till att skapa en medvetenhet som möjliggör andra och mer hjälpsamma val. Deltagarna fick göra egna analyser på beteenden från situationer som inte riktigt blir som de önskat. När man tränat på detta blir det lättare att upptäcka om det man gör faktiskt för en närmre eller längre ifrån sådant man egentligen vill.

Reflektioner från deltagarna var bland annat att man önskade att man fått ta del av denna kunskap tidigare i livet, att det gör det lättare att förstå sig på sig själv och andra, och man fått möjlighet att tydliggöra mönster och därigenom kunna välja – och välja bort.

Mindfulness har varit lite av en fluga som på senare tid kanske känts lite uttjatat. Men begreppet missförstås ofta och när man tänker på mindfulness föreställer man sig gärna en vitklädd person som sitter och mediterar på en klippa vid havet i
strålande sol.

Och visst kan mindfulness vara precis det. Men mindfulness innebär egentligen bara att vara närvarande i den verklighet man befinner sig i just nu, och att man flexibelt kan förflytta sin uppmärksamhet mellan olika upplevelser av sagda verklighet. För att demonstrera detta fick deltagarna göra övningen stenen i skon. Den går till precis som det låter och du kan testa göra den på egen hand: Stoppa en sten i din sko och börja gå runt med fokus på just stenen du har i din sko. Hur känns det när du gör det? När du gjort detta ett tag kan du lyfta fokus och börja ta in allt annat som finns i din direkta verklighet just nu: vad ser du? Vad hör du? Vilka människor har du omkring dig?

Upplevde du någon skillnad?

De flesta tycker att verkligheten breddas när man skiftar fokus från stenen i skon och börjar ta in andra delar av verkligheten. När det gäller just en sten i skon kan vi lyckligtvis bara plocka ut den och sedan slippa obehaget. Men med många andra upplevelser i livet går inte det, att genom mindfulness bredda verkligheten gör att vi kan hitta mycket annat i livet vi kan uppskatta och må bra av även om det finns andra delar av livet som skaver.

När kvällen avslutades kände deltagarna att de hade fått strategier och metoder som kan öka livskvaliteten, sätt att vara snällare mot sig själv och insikten att det enda vi egentligen har är just nu.

Vill du hänga med och själv undersöka dina beteendemönster kan du hitta arbetsblad här Privatpersoner (livspraktiken.se)