Hälsoprofilen och Cykelvasanvinnaren Amanda Bohlin är Årets Åtvidabergare

I cykelspåret är hon känd för sitt outtröttliga gnetande, och hon har blivit en förebild för många såväl på som vid sidan av spåret. Förra året vann den tidigare proffstriathleten Cykelvasan, i mars vann Amanda Bohlin priset som Årets Åtvidabergare.

Genom träning och mycket hårt slit har Amanda satt Åtvidaberg på kartan under 2023. Vinst i Mountain bike långloppscupen, vinst i Cykelvasan. EM och VM i Mountain långlopp med svenska cykellandslaget. Bra jobbat! Så löd motiveringen till Årets Åtvidabergare. Den självklara frågan blir såklart sportfrågan: hur känns det?

– Haha, det känns fantastiskt. Jag trodde inte jag skulle vinna. Men känner mig stolt och hedrad, det är stort att bli uppmärksammad på hemmaplan, säger Amanda.

I höstas tilldelades hon också Åtvidabergsplaketten för sina prestationer och för sitt ihärdiga arbete som gjort henne till en förebild på alla sätt.

Professionell triathlet

Amanda är född och uppvuxen i Åtvidaberg, efter studenten flyttade hon till Uppsala och studerade till hälsoutvecklare. Efter åren i Uppsala gick flyttlasset till Stockholm för jobb. Under tiden i Stockholm träffade hon en kille som tävlade i triathlon.

– Jag följde med honom till Nya Zeeland när han skulle på träningsläger, och det visade sig att jag också hade fallenhet för triathlon, så efter det tävlade jag också som professionell, berättar Amanda.

Åren gick. Amanda bodde i en resväska. På vinterhalvåret var hon i Nya Zeeland eller Sydafrika och tränade, på sommarhalvåret dumpades väskan i Sverige för tävlande här och i Europa.

– Efter några år la jag av som professionell då det inte gick att leva på det. Så jag flyttade hem till Åtvidaberg och började studera till kiropraktor, berättar hon.

Amanda är nöjd över sin karriär i triathlon, men tycker det är synd att det inte gick att livnära sig på sporten. Som bäst var hon rankad på fyrtionde plats i världen och hon har vunnit två nordiska guld.

Succéåret

Vinst i Cykelvasan, svensk mästare i MTB (mountainbike), vinst i Långloppscupen i MTB. Förra året kan inte beskrivas med något annat ord än succé för Amanda.

– Inför Cykelvasan tänkte jag, ”Jag är ingen spurtare, jag är en gnetare, hur kul blir det att cykla nio mil och sen görs allt upp i en spurt om jag inte vinner?”

Men så blev det inte. Amanda låg först från start och slapp spurta. Men det blev inga nio mil (som Vasaloppet brukar vara). Det blev tio.

– De fick göra om bandragningen då det hade regnat för mycket. 3 timmar och 25 minuter blev sluttiden, berättar hon.

Driver Hälsofabriken

Idag är hon, förutom utbildad hälsoutvecklare och kiropraktor, även utbildad personlig tränare och massör. Hon jobbar på Hälsofabriken i Åtvidaberg, som hon driver tillsammans med sin mamma Ulla.

– Jag har alltid vetat att jag ville jobba med människor och med människokroppen, och det får jag verkligen göra idag, och det känns jättekul, berättar hon.

När hon inte jobbar så tränar hon mycket. Det blir ofta cykelpass med klubbkompisar från CK Hymer i Linköping.

– Ofta cyklar jag 4-6 timmar varje lördag och söndag. Och ofta tillsammans med mina klubbkompisar. Det är roligt och väldigt socialt. Jag älskar att vara ute och gillar att man kan ta sig fram så långt och smidigt med cykeln, berättar hon.

Under året är många lopp planerade, bland annat Östgötaloppet, Kolmårdsbacken, Långloppscupen och en tävling i Belgien.

– Vi människor är skapta för rörelse. Förr fanns det inte gym, alla rörde på sig ändå, det fanns en annan vardagsmotion. Idag tar vi ofta bilen när vi ska någonstans, även bara för en kortare sträcka. Vi behöver röra på oss för att må bra, avslutar hon.

Text: Frida Almqvist
Foto: Anette Ekh