Kök från grunden i snart 100 år

I snart 100 år har Falerum kök försett svenska hem med väldesignade och måttanpassade kök. Det från samma plats – Broddebovägen i Falerum. Nu driver fjärde generationen Meidler verksamheten framåt. 

Jocke Meidlers gammelfarfar, Einar, köpte 1926 ett snickeri på Broddebovägen i Falerum. Två år senare brann det ner. Det kunde varit slutet på historien, men så var det inte. Snabbt byggdes det upp igen, och sedan dess har snickeriet funnits. Först som ett allmänt snickeri men när Jockes farfar tog över på 60-talet blev verksamheten mer inriktad på kök och trappor. När nästa generation, Göran Meidler, tog över i början på 90-talet blev fokus bara på kök.

Idag drivs Falerum Kök av fjärde generationen –  Jocke och hans bror Daniel Meidler.

     – Tanken var inte att jag skulle börja jobba på Falerum Kök, men efter att jag tog studenten blev jag kvar, och det har nu gått 23 år, berättar han med ett skratt.

Jocke ritar upp kök i designprogram och Daniel jobbar i verkstan. Jocke och Daniels pappa Göran, som snart är 70 år, är kvar och jobbar i verksamheten. 

    – Jag tycker om att jobba och vill inte missa 100-årsjubileumet, säger Göran.

Med fokus på kök
Idag jobbar sex personer på företaget som tillverkar allt till köksinredningen, så som stommar, luckor och lådor. Även målning sker i den lilla fabriken i Falerum

     – Vi gör cirka 50 kök om året och sekelskifteskök är det som vi gör mest. Tidigare gjorde vi ofta kök till äldre hus, men nu även till nyare hus. Vi hittar lösningar och kan verkligen måttanpassa våra kök, berättar Jocke.  

Kunderna kommer framförallt från Östergötland men även från Stockholm, västkusten och övriga landet. Samarbeten med olika företag runt om i landet gör det möjligt att montera köken på plats i princip överallt.

     – Modulerna kommer färdigbyggda, det är inga platta paket i byggsats. Den som är lite händig kan sätta upp köket själv, säger Jocke. 

Förutom kök gör de även badrumsinredning, förvaringsdelen till garderober och platsbyggda hyllor. Den oroliga tiden till trots är de inte oroliga över framtiden.

     – Vi har inte känt av det förändrade världsläget. Vi har haft mycket att göra före pandemin, under pandemin och även nu efter pandemin. Materialkostnaderna har såklart gått upp, men vi ser ljust på framtiden och ser fram emot vårt kommande 100-årsjublieum om några år, avslutar Jocke.