Härliga löparhöst

Många vill säkert förneka den och njuter fortfarande av sommarens ljumma kvällar i goda vänners lag. Men hösten är på ingång. Vare sig vi vill eller inte. Och det finns många skäl att älska hösten – mer än de guldgula löven och myset i tv-soffan. Exempelvis är hösten en perfekt årstid för löpning. Ta tillfället i akt att testa dina löparskills och spring ett (eller varför inte båda?) löparloppen som arrangeras i kommunen.

Först ut är det klassiska Bysjöloppet, som sedan starten 1983, arrangeras den andra lördagen i september – i år den 10 september.

– Det är ett lopp på omväxlande asfalt, grusvägar och skogsstigar, i lagom kuperad och mycket naturskön terräng intill Bysjön i Åtvidaberg. Start och mål vid Edbergavallen, säger Maria Winge, tävlingsledare.

Klasserna är uppdelade i fem kilometer (med och utan tidtagning) samt tio kilometer. För barnen finns lopp på 700 meter och 1,3 kilometer. Genom att anmäla sig lagvis får man picknickkasse. Barnens lopp börjar vid 11.30 och de vuxnas vid 13. Anmälan görs på atvidabergsif.nu.

Drygt en månad senare, den 16 oktober, arrangeras höstensandra lopp i kommunen – Mörtruset i Grebo. Ett långlopp som startades av entusiaster i Grebo Byalag.

– Vi ville springa långt, och ville ha sällskap på vår sista långa sträcka inför Amsterdam Marathon. Men vi hittade inga längre motionslopp i närheten vid rätt tidpunkt, så vi anordnade ett själva. Mörtruset i Grebo är ett av några få långlopp i Östergötland, säger Helene Bäckström, en av initiativtagarna.

Namnet kommer från att man springer mellan torpet Mörtsveden och Mörtsjön och distanserna är 500 meter (för barnen) och 5 km, 14 km samt 28 km för vuxna. Första start är 11.00 och länk till anmälan finns på Mörtrusets Facebooksida.

Så klä dig (lagom) varmt, börja värm upp och njut av höstens löpning och löparlopp i kommunen.

Text: Robin Almqvist