Boktips från biblioteket

Tusenårsriket av Tonny Gulløv
Om vikingar och tiden kring dem fascinerar dig är det här den perfekta serien. Ulv blir i tonåren tagen som slav av danerna i Cumbria där han växt upp med sin mor och far. Tillsammans med den jättelike Ymer blir han satt som träl på en årbänk på skeppet Havsormen. Ulv kan inte förlika sig med sitt öde som träl, ett val som kan komma att kosta honom livet.

I sju delar får vi följa Ulv och hur hans liv kommer att utveckla sig.

Det är också genom Ulv vi får berättat legenderna om Gorm den mäktige, Knud Gormsøn och Harlad Kongesøn. I vår tid mer kända som Gorm den Gamle, Knud Dana-Ast, Harald Blåtand. En välskriven fartfylld historia med bärsärkar, blodörnar och härjningar.

På Biblio kan du läsa den som e-bok eller lyssna på den som e-ljudbok. Inläst av Stefan Sauk. Reservera på gotabiblioteken.se eller hör av dig till oss på biblioteket.

Folk som sår i Snö av Tina Harnesk
Ingen ska komma och tala om för Máriddja när hon ska dö och ingen kan dra ur 85-åringen sanningen om den cancerdiagnos hon fått. Särskilt maken Beira måste hållas ovetande. Den enda hon kan anförtro sig åt är Siri, en växeltelefonist i den nya “telefonapparatmaskinen” gubben skaffat bakom hennes rygg.

Kajs mamma är död utan att en enda gång yppat den hemlighet hon undanhållit Kaj. Kan Norrbotten ge honom en plats att slå rot och kommer hans Mimmi våga be honom om det hon längtar efter mer än allt? För sägnen säger att ingenting får kallas vid sitt rätta namn för då kan allt gå förlorat. Det börjar med andra ord bli hög tid att tjuvskjuta en älg och tända på en lada..

En fantastisk bok på alla sätt som berättas ur Máriddjas och Kajs perspektiv. Om längtan, sökande, sårbarhet, kärlek och kraft. Utsedd till årets bok 2023.

På Biblio kan du läsa den som e-bok eller lyssna på den som e-ljudbok. Inläst av Patricia Fjellgren. Reservera på gotabiblioteken.se eller hör av dig till oss på biblioteket.

Amerikansk jord av Jeanine Cummins

Historien berättas ur Lydia och Lucas perspektiv och utökas när fler karaktärer korsar deras väg.

Amerika är möjligheternas land dit Lydia och Luca behöver fly efter att hennes man skrivit en avslöjande artikel om knarkkartellen Los Jardineros. Det värsta av allt är att Lydia ovetandes haft en en nära vän relation med kartellens ledare. De förenades i sin kärlek till böcker i Lydias bokhandel. Allt når sin kulmen när kartellen avrättar hela Lydias familj. Vi får följa deras flykt från Acapulco till Nordamerika. En gripande berättelse om villkorslös kärlek och en kamp om frigörelse.

Reservera på gotabiblioteken.se eller hör av dig till oss på biblioteket.

Karin Fahlstedt, Bibliotekschef
Åtvidabergs Bibliotek