Ukna Diversehandel – en knutpunkt mitt i byn!

Det är just så en butik på landsbygden ska drivas – en diversehandel med olika produkter så att kunderna ska slippa åka flera mil för att handla mat och andra nödvändigheter.

Ukna diversehandel har drivits av Karin och Torbjörn Larsson sedan slutet av 1980-talet. När de började fundera på att faktiskt bli pensionärer, de har bara haft två veckors semester totalt under alla år, så kom tankarna hur ska man göra med affären. Finns det en framtid för en diversehandel på landet var frågan? Med rätta inställningen och viljan samt att faktiskt se fördelarna som finns på landsbygden så finns absolut en framtid.

Sonen Karl Larsson och svärdottern Anna Zetterholm med deras två barn bestämmer sig för att lämna Malmö och flytta hem till Ukna och leva ett aktivt liv med allt som faktisk händer och med att också se möjligheter med att driva butiken vidare. Karin och Torbjörn är fortfarande involverade i driften av butiken, Kalle och Anna såg fördelarna med att ha farmor och farfar på nära håll och att kunna ha deras kunskap och erfarenhet att ta hjälp och stöd av.

I Malmö arbetade Anna på en evenemangsbyrå och brinner för kundmöten och utveckling. När sedan detta blev möjligt så var det lite som en dröm som går i uppfyllelse, att få driva något eget. Hon strålar och brinner verkligen för möten och människor och ser framemot att utveckla butiken och bredda sortimentet utifrån vad som efterfrågas. Kalle har möjligheten att fortfarande arbeta kvar hos sin arbetsgivare.

Att söka samarbeten med lokala entreprenörer runt omkring är något som hon jobbar med. En del samarbeten finns redan idag till exempel köper de blommor från Mor och Dotter i Falerum, hembakat bröd från Linneas i Gamleby eller Almviks Mathantverks fantastiskt goda pizzor. Anna tittar även på möjligheten att sälja lokalproducerat kött, som troligen finns i frysdisken inom kort.

Ukna Diversehandel är litet av en hybridbutik vad gäller sortiment men framförallt öppettiderna. Vardagar har de öppet mellan klockan 9-18 och lördagar 9-14. Utöver dessa tider är det självbetjäning som gäller där kunderna loggar in med Bank-ID, handlar och betalar själva. Ingen dålig service på landsbygden.

Nyligen avslutades avtalet med ICA så nu råder de själva över sortiment och prissättning. I grunden erbjuder de livsmedel men du kan även handla produkter till trädgården, kontoret och möjligheten att lämna in spelkuponger. Blommor finns också, som vi tidigare nämnt, men även laddare till mobilen och till och med sytråd.

– Det märks när sommargästerna dyker upp, de efterfrågar andra typer av produkter än normalt, berättar Anna. Då vi kan själva styra över sortimentet så försöker vi uppfylla önskemålen.

Under tiden vi pratas vid så kommer flera kunder in, några köper något till lunchen eller fikat, någon köper en glasspinne eller bara dyker upp för en trevlig pratstund. En butik på landsbygden har många viktiga funktioner och därför är det extra viktigt att lokalbefolkningen stöttar satsningen för bygdens utveckling.

Text: Anette Svensson
Foto: Thomas Ekh

Läs även artikeln i vårt format för mera tillgänglighet:
https://etidning.mediatrio.se/p/gamlebyplatsen/2023-05-16/a/ukna-diversehandel-en-knutpunkt-mitt-i-byn/5555/1002361/39968991