Månadens Blomgren februari 2024

Text & foto: Mimmi Malmström

”Människan, vad är det här för små gröna grejer på blomman i köksfönstret?”

”Åh, kolla, det är ju små skott.”

”Människan, vad gör grannen där ute med snön som har fallit ner?”

”Åh, han skottar.”

”Människan, kolla på tv:n, det är gubbar som har kjol på sig.”

”Åh Blomgren, det är skottar.”

”Hjälp Människan, det var något som lät som pang ute i skogen!”

”Åh ingen fara vännen, det var nog bara ett skott.” Vid det här laget hade jag fått nog och gått till Sören. Jag berättade för honom om att Människan kalllade fyra saker nästan samma sak och bad honom förklara. Sören som är lite äldre och, vad han själv tycker, klokare än mig sa att det berodde nog på att det var Skottår i år. Jag svalde förklaringen tillfälligt trots att jag faktiskt sett grannen göra så där med snön även förra vintern. Sedan startade jag datorn och tog fram min kompis Google. Google, känner ni henne? Alltså hon är jättesmart och bor i alla datorer och även i mobil-telefoner och hon kan allt. Så här har hon skrivit om det där Sören kallade skottår. Ordledet skott i skottdag och skottår är besläktat med inskott och betyder här alltså att man skjutit in något. Vart fjärde år måste man sätta in en extradag, en skottdag, för att kalenderåret ska stämma med solåret. Okej, man har alltså skjutit något. Ja det smällde ju förut så det var väl då de sköt in det där skottåret. Men vad hade hänt om man inte avlossat det där skottet då? Jag läste vidare vad Google skrev, Kalenderåret och det astronomiska året, jordens omloppstid runt solen, går inte helt i takt. Solåret är cirka 6 timmar längre per år. Så utan skottåren, då en extra dag läggs till skulle årstiderna rubbas. På 100 år skulle de ha förskjutits nästan en månad. Jaha, det var väl inte så farligt, eller som man brukar säga, vad gör det om hundra år … Men jag som tyckte det var krångligt med den där sommar och vintertiden började ju genast undra hur det skulle bli med det om vi flyttade runt årstiderna.

Kanske skulle det äntligen tas bort och vi kunde ha konstant tid? Hur det än är så går ju tiden ändå även om kalendertiden tydligen går snabbare än soltiden. Jösses vad ni människor krånglar.

Det var något annat med det där skottåret som Sören tjatade om och det var att när det är skottår får tjejer fria. Men får de inte det annars? Jämställdheten är visst lite skev i människovärlden. Bland oss katter råder jamställdhet så vem som helst får faktiskt fria när de vill, det tror jag i alla fall. Vet ni vad som mera varit på tapeten, jag gillar era fåniga uttryck, tänk de som inga tapeter har, bara målade väggar … Nå, det har varit två stora, nej tre stora händelser den här månaden och alla tre under samma vecka. Vänliga veckan, fettisdagen och alla hjärtansdag. Det innebär att du ska vara extra snäll och pussas samtidigt som du äter några konstiga bullar, tror jag i alla fall. Eller man kanske inte gör allt på samma gång? En dag kanske man äter bullar, en dag pussas man och så är man lite snäll där emellan. MEN och jag säger men om man inte hade ett sådant där skottår ibland så kanske det blev så om hundra år att vi faktiskt får göra alltihopa på en gång, mitt i tjejernas frieri. Vet ni förresten att 1952 fick en bagare böter för att han sålt semlor innan jul. Men tänk om vi inte haft skottår, då hade det kanske varit okej med semlor då för det är så länge sedan så fettisdagen hade nog hamnat i december då. Nu måste jag sluta, jag ska gå och baka till Sören och Människan, kanske får de en puss också om de varit snälla och de är de väl förstås den här vänliga veckan. Klappa någon lite extra, det betyder en hel del för många och inte bara under vänliga veckan!

/Blomgren