Dags för Mörtruset

Den 30 september 2023 är det dags för den sjunde upplagan av motionsloppet Mörtruset i Grebo. Ett lopp för alla åldrar och såväl för nybörjare som erfarna löpare. 

Mörtruset arrangeras av Grebo Byalag och arbetsgruppen Mörtgruppen bestående av Johan Eldh, David Axenborg, Erik Hansson och Patrik Karlsson.

Själva Mörtruset följer ”Mörtenrundan” som är en lokalt vedertagen löpning, promenad- och cykelslinga i Grebo som passerar både Mörtsjön och gården Mörtsveden.

– Alla kan vara med och springa, säger Johan. Vi erbjuder fyra olika distanser. Barnlopp 500m, 5 km, 14km (En Mört) och 28km (Två Mörtar). Springer du 28 km får du njuta av 14 km-rundan två gånger, berättar Johan.

Start och mål sker på Mårsängsplanen mitt i Grebo. Underlaget för loppet är ganska jämt fördelat mellan grus och asfalt. Man anmäler sig på mittlopp.se och anmälan är öppen till den 27 september kl. 20.30. Det läggs även ut information om loppet på Facebook, Mörtruset 2023.

– Banan går på vägarna i och runt Grebo och är ganska kuperad. Det är bra att träna lite backträning innan loppet så man även orkar njuta av den vackra naturen, berättar Johan.

Mörtruset är en del av Åternäringsprogrammet

Nytt för i år är att Mörtruset är en del av Åternäringsprogrammet från Åtvidabergs Sparbank. Tack vara detta kan barn och ungdomar födda 2008 eller senare delta gratis. 

– Vi är jätteglad för detta. Det är så fantastiskt med Åtvidaberg med det stöd man kan få från banken, företag och kommunen. Vi vill ju uppmuntra barn och ungdomar att röra på sig. Slingan på 5 km brukar även många barn och föräldrar springa tillsammans, vilket är jättekul, berättar Johan.

– Det är ju för många en härlig känsla när man springer lopp, och man behöver inte springa jättelångt och heller inte jättefort, det viktiga är att man rör på sig och har roligt, fortsätter han. Man tävlar mot sig själv!

I år är Mörtruset även sponsrade med sportdryck från Umara som kommer att erbjudas på distanserna 14 km och 28 km. Och alla deltagare kommer få medalj. Pepparkvarnens Livs i Grebo kommer även finnas på plats med matförsäljning och uppvärmningen kommer att ledas av Hälsofabriken.

– Vi hoppas på en härlig solig dag med många deltagare och många som står ute och hejar på löparna utmed banan. Vi ser fram emot en toppendag med gemytlig festkänsla i Grebo.

Varmt välkomna!

Text: Frida Almqvist