Det är kul att passa – men roligast är att göra mål

Efter ett tufft pandemiår ökar åter intresset för innebandy – och det främst hos tjejer.
Tack vare en aktiv förening och den regionala satsningen Fast Forward Girls har fler upptäckt sporten.
Vi har hälsat på under IBK Åtvidabergs yngsta flicklags träning.

Text och Foto: Robin Almqvist

Det är alldeles mörkt när vi kliver in i Åtvidabergs sporthall, så väl ute denna novemberdag som inne i hallen. Har vi tagit fel på dag? Eller tid? Vi hinner precis sätta oss på läktaren för att kolla kalendern när en tjej kommer springande förbi oss ”Jag är hittad”. Snart kommer fler tjejer och så Andreas Dernelid – som hade bjudit hit oss.

– “Välkomna, vi leker mörkerkurragömma. Det är en lek som tjejerna ofta önskar och idag var det dags”, säger Andreas, tränare för IBK Åtvidabergs flicklag 10 till 13 år.

När lamporna åter tänds samlas tolv förväntansfulla tjejer i en ring inför dagens träning. Efter en pandemi, som känts extra lång för en inomhussport som innebandy, är tjejerna nu taggade för en riktig säsong.

– “Jag tycker om att skydda målet och passa, men roligast är att göra mål”, säger Ebba Kroon som är en av tjejerna som började för dryga året sedan.

Dubbla seriesegrare
År 2001, när innebandysektionen i Falerums IS hade vuxit ur Falerums sporthall, startades IBK Åtvidaberg. Året efter startades de första dam- och flicklagen och sedan dess har klubben vuxit. Idag är man 89 aktiva spelare fördelade över ett damlag, två flicklag och fyra pojklag. Men inget herrlag.

– “Förra året, precis innan pandemin, vann vi division 4 och gick upp till trean, men i år när vi skulle starta hade vi inte tillräckligt med spelare”, säger Patrick Friberg som var en av spelarna och tidigare ordförande i klubben. Idag är han tränare.

Men det var inte bara herrarna som vann, utan även damerna. Att en klubb vinner sin serie på både herr- och damsidan är ovanligt – så ovanligt att det bara är IBK Åtvidaberg som lyckats med det i Östergötland. Damernas framgångar har fortsatt och idag leder man division 2.

Fast Forward Girls och Level up boys
Intresset för innebandy har återigen börjat växa. En anledning är en aktiv förening med många ideella krafter, en annan tror Patrick är Fast Forward Girls. En satsning från Östergötlands Innebandy där elitspelande damer åker ut till skolor på skoltid och tränar innebandy med tjejerna.

– “Det är ett fantastiskt initiativ, man bara ringer till dem så kommer de. Vi har haft dem två gånger här i Åtvidaberg och det har varit superlyckat. Idag har vi 15 spelare i vårt yngsta flicklag och i damlaget 30 – så framtiden ser ljus ut”, säger Patrick.

Samma satsning görs nu från förbundet på killar under namnet ”Level up boys”.

Alla sådana här initiativ uppmuntras. Vi har ett gemensamt ansvar för att se till att våra barn rör på sig och hittar sitt sammanhang, säger Andreas, tränare men också pappa till Michelle i laget.

Medan vi pratar pågår träningen för fullt. Övningar varvas med lek och skoj. De har kul – det märks. Kanske laddar de för det som komma skall? För efter träningen väntar pizza och häng. Men innan pizzan kommer hinner vi ställa en fråga till en av tjejerna. Vad är det bästa med innebandyn?

– “Det är att få hänga med sitt lag, att få vinna och förlora ihop”, säger Isabelle Petersson.

Visst är det ju så. Vinst eller förlust – det viktiga är ju ändå att man har kul ihop och får hänga med varandra. Och att äta pizza.