Äger 120 lägenheter i Ringarum, Valdemarsvik och Västervik

NÄRHETER: FÖRVALTAR FASTIGHETER PÅ ORTER SOM LIGGER DEM VARMT OM HJÄRTAT

Fastighetsbolaget Solklockan ägs av tre familjer och förvaltar cirka 120 lägenheter i Ringarum, Valdemarsvik och Västervik.

Vi träffar Fredrik Delborn, en av ägarna på FB Solklockan, Kenneth Malm, fastighetsskötare och Henrik Ringström, som börjar som fastighetsskötare när Kenneth slutar i mars. Fredrik är född och uppvuxen i Ringarum, men bor numera i Söderköping, familjen har sommarställe vid Yxningen och har en mycket stark känsla för bygden och kommunen. Fredrik har även bott och drivit verksamhet i Västervik under många år, vilket är en stor anledning till att Solklockan för två år sedan köpte två centrala fastigheter vid vattnet om 42 lägenheter.

– Vi äger och förvaltar fastigheter på orter som ligger oss väldigt varmt om hjärtat, vilket vi tror är en bra kombination, säger Fredrik.

ValdemarsviksBladet fick ett varmt mottagande och blev bjudna på fika i FB Solklockans samlingslokal i Ringarum när vi hälsade på. En trevlig lokal, som även hyresgästerna har tillgång till när de vill. Fredagarna brukar bland annat gästas av en grupp hyresgäster som umgås och tar med sig fika eller något annat gott, beroende på vad man är sugen på.

Solklockan satsar på att få ihop en länk mellan orterna de verkar på.

Solklockans systerföretag, Frontespisen, äger och förvaltar ca 130 lägenheter i flera av Söderköpings mest anrika hus, med Stadshotellet i spetsen, vilket gör att helhetskonceptet blir en bra länk för befolkningen i ”skärgårdskommunerna” Valdemarsvik, Söderköping och Västervik, oavsett vilken kommun man vill bo i. Om du bor i Söderköping och vill flytta till exempelvis Valdemarsvik, så kan du höra av dig till Solklockan, så försöker de ordna det på bästa sätt.

– Det är bra att ha lägenheter i alla kuststäder för att kunna tillgodose alla hyresgästers behov, säger Fredrik. Det är viktigt att vi fastighetsägare tar ett stort ansvar och att vi även är lite av ett nav för hur framtiden i dessa orter ska utvecklas på lång sikt, fortsätter han.

– Vi bryr oss om våra hyresgäster och är noga med att se till att alla trivs, säger Kenneth. Man är lite ”alltiallo” när man jobbar. Ibland får man hjälpa till med saker som kanske egentligen inte ingår i arbetsuppgifterna, men det är ett trevligt och uppskattat jobb och jag har träffat och lärt känna många av hyresgästerna under mina 10 år som fastighetsskötare här på Solklockan. Han har arbetat som fastighetsskötare sedan 2007, på samma plats, men för olika fastighetsbolag.

Henrik Ringström kommer att bli ny fastighetsskötare efter Kenneth, som slutar i mars.

– Jag har ont i kroppen och känner att jag inte orkar lika mycket längre så jag kommer att dra mig tillbaka, säger Kenneth. Men det känns tryggt att lämna över till Henrik som blir perfekt för uppgiften.

– Kenneth har alltid haft en stor kärlek för alla boende, så det blir lite press på Henrik, säger Fredrik och ler. Henrik bor i Valdemarsvik och har arbetat både som fastighetsskötare på Guldnyckeln i Valdemarsvik under flera år och även på Materialmännen, så han är ett välkänt ansikte i hela Valdemarsviks kommun.

– Det känns kul och spännande och jag ser fram emot att komma i gång, säger Henrik.

Ettor och tvåor slås ihop till fyror

I mars 2022 tog Solklockan över Storgatan 76 i Valdemarsvik och där renoveras nu varje lägenhet när en utflyttning sker. Nästa projekt på 76:an startar nu i slutet av mars, när de ska slå ihop en 1-rumslägenhet med en 2-rumslägenhet och på så sätt skapa en 4:a enligt önskemål och samråd med den nya hyresgästen.

– Vi renoverar och ser till att alla våra lägenheter är i toppskick innan nästa hyresgäst flyttar in och vi satsar på hyresgäster som förhoppningsvis vill stanna hos oss en längre tid, avslutar Fredrik.

Det blir Henrik, i kombination med lokala hantverkare, som blir ansvarig för dessa ”förädlingar” och Henrik blir även ansvarig för tillsättningen av nya hyresgäster i Valdemarsvik och Ringarum. Han kommer även att fungera som länk för dem som söker sig åt Västervik eller Söderköping och vice versa.

Hela företaget känns genuint och mysigt och vi lämnar Solklockan med ett leende och mycket positivitet och vi önskar Henrik varmt lycka till på nya jobbet.

Text & Foto: Maria Rolf