Mårten Carlsson – lokal lokalradioprofil

Text & foto: Alfred EV
Foto med Mårten och Lili & Susie: Privat

Jag möter Mårten i RadioWix:s lokaler en trappa upp i Folkets hus i Valdemarsvik. Eftersom det är sommarlov är det väldigt lugnt. I Folkets hus huserar annars skolmatsalen till eleverna, som går på Vammarskolan under skolåret.

Mårten är född och uppvuxen i Valdemarsvik med sin mamma, pappa och två syskon. Han gick på Lovisebergsskolan och sedan Vammarskolan. Under tiden på högstadiet så fick han upp intresset för musikens värld. Dock var det svårare att få reda på information om banden på den tiden, så han fick läsa på i olika tidningar som bland annat OKEJ. Efter högstadiet gick Mårten Verkstadsmekanisk linje på Lötaborg och sedan Bäckadalskolan. Mårten hade praktik på de flesta industrier i Valdemarsvik, men när han mönstrade så märkte läkaren att hans rygg inte skulle klara av att jobba inom industrin under mer än något år. Detta på grund utav en medfödd ryggskada. Han jobbade sedan vidare med praktik på olika arbetsplatser och jobbade på call center i både Valdemarsvik och Norrköping.

Efter några år så träffade han Marcus Rosenberg år 2007. Han fick reda på att de skulle starta radiokanal i Valdemarsvik och han fick då testa att jobba inom den nystartade kanalen RadioWix. Hans arbetsuppgifter bestod bland annat av att klippa program och spela in reklam. Snart fick han ta över rollen som kanalens dansbandsexpert och började att spela dansbandsmusik på radion. Han fick då användning av den kontakt han dittills haft med dansband vilket var via hans föräldrars musiksamling från hans uppväxt. I början var det svårt att hitta musiken att spela men inte nu längre då dansbanden idag skickar nya låtar direkt till honom. Mellan åren 2007 till 2011 huserade radion vid ursprungslokalerna på Garvaregatan men 2011 flyttade de upp till nuvarande lokalerna i Folkets Hus. Efter någon veckas tystnad i och med flytten började det sändas radio igen.

RadioWix på Folkets hus är som ett andra hem för Mårten. Under de 12 år som de varit på Folkets hus har de uppdaterat teknik, program och haft många programledare. Idag är det många olika program, allt från musikprogram, önskeprogram och intervjuprogram, bland annat ”Mårten på vift” där Mårten åker runt och träffar människor, kända som okända. Radion sänds i hela kommunen och spiller även över utanför kommungräns. Idag jobbar Mårten och hans kollega Fia på radion. De klipper program, sköter administration, har mailkontakt och förbereder inför de olika programmen med mera. Mårten fick kulturpriset för sina insatser för kulturen i kommunen år 2020.

För att utveckla kommunen vi bor i är Mårtens förslag att få fler att känna sig delaktiga. Idag är det många ungdomar om kör Epa- och A-traktorer. Att då skaffa ett område där de kan få köra på kvällar och helger, med understöd av vuxna, skulle kunna lösa vissa problem med buskörning. En annan sak är att byråkratin för företag i kommunen borde bli enklare och personer som vill komma in på en arbetsplats borde göra detta snabbare. Sedan bättre reklamskyltar ute vid E22, så man vet mer vad som finns att göra i kommunen, fritidsaktiviteter med mera.

Kontakt:
Hemsida: www.radiowix.se
E-post: morten@radiowix.se
Facebook: Mårten Carlsson
Mobilnr: 0706-827 336