Överums Hästsportförening

En ideell förening som är en viktig verksamhet för att ge ungdomar möjligheter till meningsfulla fritidsaktiviteter i Överum.

Överums Hästsportförening är en ideell förening som startades 1998 av Gunilla Smedbäck och Jeanette Lundberg, vilka fortfarande är aktiva i föreningen.

Sedan dess har mycket hänt i föreningen, både vad gäller verksamhet och byggnader. Det ursprungliga stallet byggdes av Överums Bruk där de hade sina arbetshästar och under en kort tid innan föreningen tog över så var det en bilskrot.

För att utveckla verksamheten och möta det stora intresset insåg föreningen att stora investeringar måste göras. Medel söktes från Arvsfonden och 2016 byggdes det stora ridhuset som även innehåller ett gym och en samlingslokal. Totalt inrymmer stallarna 23 stycken stora och små hästar.

2017 inleddes ett samarbete med Gamlebygymnasiet och deras utbildning Häst och Ridsport för dem som vill arbeta med hästar i framtiden eller har hästar som hobby.

Vi träffar Malin Haller, anställd av Överums Hästsportförening, som berättar om föreningens verksamhet. Malin är verkligen en eldsjäl som brinner för hästar och djur. Tillsammans med ideella krafter, styrelsen och andra eldsjälar, till exempel Mona Gustafsson, så ser de till att allt sköts. Det finns även några fler anställda som hjälper till att sköta anläggningen. Alla krafter behövs för att kunna ha en sådan stor verksamhet som föreningen bedriver.

Vi träffar även tre PRAO-elever, Mimmi, Molly och Hera, som bland annat hjälper till att rida hästar och mocka stallboxar.

– Vi har cirka 150 uppsittningar varje år och eleverna kommer främst från närområdet men även från Åtvidaberg, Linköping, Västervik, Söderköping och Valdemarsvik, berättar Malin.

Verksamheten omfattar barnridning, hoppträning, ridläger, konfirmationsläger och på fredagar finns ridfritids, som leds av Gunilla Smedbäck. Till detta tillkommer lektioner för gymnasieeleverna på Gamlebygymnasiet.

I det stora ridhuset finns ett gym där föreningen erbjuder olika abonnemang, årskort eller månadskort. Du har även möjlighet att ta ett prova-på-abonnemang för att se om det fungerar för dig. Gymmet lockar både äldre och yngre, vare sig man gillar hästar eller inte. Varför inte passa på att gå på gymmet som förälder när man skjutsar sitt barn till ridträningen. Under intervjun dyker en äldre kvinna och tre unga killar upp för att ha ett gympass. Häftigt med sådan mix av åldrar!

Vi kan ser hur viktig en förening som Överums Hästsportförening är för en ort som Överum, med sitt engagemang genom att ge ungdomar bra alternativ till aktiviteter på hemorten. Kanske även för hästsporten i närregionen då många ridhus i närliggande kommuner lagts ner.

Malin Haller och Mona Gustafsson

Text: Anette Svensson
Foto: Thomas Ekh

Läs även artikeln i vårt format för mera tillgänglighet:
https://etidning.mediatrio.se/p/gamlebyplatsen/2023-05-16/a/overums-hastsportforening/5555/1002361/39968989