Fångar fisk och kastar tillbaka

NÄRHETER: FISKAREN SOM TYCKER SYND OM FISK

När solens första strålar når vattenytan och tystnaden bara bryts av fåglarnas sång, då vaknar sportfiskarens passion till liv. Sportfiske är inte bara en hobby, det är en förening med naturen, en jakt på äventyr och en strävan efter att fånga mer än bara fisk. Välkommen till en värld där varje kast är en möjlighet till magiska ögonblick och oförglömliga minnen.

Jonny Södling, en 33-åring från Valdemarsvik, är ägare till företaget Catch more fish. Han är döpt efter Johnny Logan, artisten som slog igenom med bland annat låten Hold Me Now.

– Johnny Logan var en av min mammas stora idoler så jag fick mitt namn efter honom, berättar Jonny. Jonny håller också på med musik, han spelar gitarr, skriver låtar och producerar. Han och Elin Holmberg vann tillsammans 1:a pris på LaLaLa-galan 2021, med en låt de skrivit ihop. Elin skrev text och melodi och Jonny byggde ihop låten och producerade den. Det är en digital gala, arrangerad av Svensk Musik & Media.

– Jag tycker det är roligt med musik men just nu har jag inte så mycket tid för det, säger Jonny.

Intresset för fiske skedde inte över en natt

Första mötet med fiske var när han fiskade med sin pappa när han var runt 5 år och fångade sin första gädda. Han tyckte det var roligt att fiska, men inget jätteintresse föddes just då. Det tog ungefär 6 år innan allt tog sin början.

– I mitt föräldrahem hyrde vi ut stugor i Vittvik, berättar han. När jag var 11 år, hyrde en tysk familj, där mannen i familjen var sportfiskare, en av våra stugor. Han tog med mig ut på sjön vid flera tillfällen och där och då lärde han mig allt han kunde om sportfiske, inklusive hur man knyter tafsar och var man hittar det bästa fiskevattnet. Där föddes mitt stora intresse, fortsätter Jonny. Han kan få mellan 60 och 100 abborrar när han är ute och fiskar. Han praktiserar Catch and release, vilket innebär att man drar upp fisken och sedan släpper tillbaka den i vattnet. Vid frågan om varför, säger han att han dels inte skulle kunna ta hand om all fisk, dels tycker han synd om den. De mindre fiskarna behövs som mat till de större och de stora behövs för fortplantningen, då de har bra gener. Han provade under ett år att sälja fisken han fick upp, men tyckte det var jobbigt att ha ihjäl den, så det blev inte långvarigt.

– Jag kände att jag inte kunde ta ett djurs liv för egen vinnings skull, säger Jonny. När han tävlar är det med kastspö. Tävlingarna är i olika fiskarter, abborre eller gädda. Det är antingen dags- eller tvådagarstävlingar och den som har de fem längsta fiskarna av de man fått upp vinner. De har till exempel deltagit i tävlingarna 10- och 12-timmarsgäddan i sjön Sommen (Tranås), Big Perch Challenge, abborretävling och CWC Pike Open i Oskarshamn, gäddtävling, där den sistnämnda är en 2-dagars tävling.

På vintern är det mest ismete efter gädda och pimpla efter abborre som gäller.

Fiskeguidningar, tillverkning av jiggar och butik

Fiskeguidning är något som Jonny anordnar. Man kan vara 4 personer i båten och både företag och privatpersoner är välkomna att boka. Man får åka ut och se var det finns fint fiskevatten, och fiska förstås. Nu har han även införskaffat sig en livegivare, en typ av kamera, där man ser vad som händer under vattnet, var fisken är och hur det ser ut. Man kan se 4,5 meter ner och 20 meter framför sig. Det blir som ett vardagsrum, där man ser bottenstrukturen och var fisken rör sig, vilket gör det lättare att hitta den. Han gör även egna fiskedrag, jiggar, som ser ut som gummifiskar. De kommer säljas inom kort i butiken i Valdemarsvik. De tillverkar han själv i en 3D-maskin. Det är som en CNC-maskin som kan skriva ut 22x22x25 cm. Han gör dragen i färgen motoroil, en lite brunaktig färg som blir röd när solen lyser på den. Ett säkert kort för att få fisk, säger han. Generellt är det populärt att fiska i Valdemarsviken. Här nappar det mycket och ofta.

Butiken, som han haft i 2,5 år, finns numera på Storgatan som en del av Vikens Spel & Tobak. Där säljer han bland annat fiskeredskap, verktyg, metspön, metmask och olika drag. Du når Jonny via hemsidan catchmorefish.se. Han finns även på Facebook, Instagram och Youtube.

Text: Maria Rolf
Foto: Maria Rolf och privat