Thomas Ekh – Dåtid, nutid, framtid!

Text och foto: Alfred EV


Namn: Thomas Ekh
Växte upp i: Kolmården
Bor nu i: Valdemarsvik

Jag möter Thomas i Valdemarsvik vid Storgatan. Jag blir satt i arbete direkt av Thomas och Tor på Optikern i Vika och får bära halmbalar som ska användas i kommande helgs julmarknad i Valdemarsvik. Sedan pratar vi lite framtid men även en del dåtid. Åtta års artikelskrivande och över 130 möten med människor har satt sina spår. Men nog om det, nu kör vi!

Thomas liv har kretsat kring idrott och föreningsliv. Han var domare i basket som ung och gjorde lumpen inom marinen. Efter lumpen pluggade han sedan till jurist i Uppsala men hoppade av och började plugga ekonomi istället. Thomas var väldigt aktiv inom nationslivet, främst med festverksamheten på Östgöta Nation. Efter ett tag tröttnade han på att plugga och ville börja jobba. Innan han hittade vad han ville göra arbetade han på SOS Alarm i Norrköping vilket passade bra med uppdragen som basketdomare. Sedan hamnade han inom nattklubbs- och krögarbranschen i Norrköping. Han arbetade bland annat som hovmästare, ekonomi- och bokningsansvarig på Tour de Ville och träffade många intressanta människor. Han jobbade mycket med Hasse Disco på PA & Disco Production, nuvarande PADAB, i Norrköping och med bland annat import av musikutrustning.

Thomas har även drivit restaurang i Köpingsvik på Öland under tre somrar, 1986-1988. Sedan åkte han runt och räddade restauranger i sann Gordon Ramsey-anda. Han har jobbat inom SAS på krogsidan och var första hotelldirektören på Villa Fridhem utanför Norrköping. Sedan hade han en egen kvarterskrog i Klockaretorpet och efter det köpte han Restaurang Fyrskeppet på Fyrudden, vilken han drev mellan 1992-2001. År 1995 fick han erbjudande om att köpa gamla ålderdomshemmet i Gryt, Åldersro. Han byggde om Åldersro till Gryts Golf- & Skärgårdspensionat och drev verksamheten till 1998 innan han sålde det.

Efter att ha sålt restaurangen i Fyrudden började Thomas att arbeta med att utveckla turistnäringen i södra Östergötland. Det var ett EU-finansierat projekt som drevs av Turistföreningen Valdemarsvik 2001-2003, en förening han var med och startade 1994. Därefter arbetade han ett par år i Spanien med olika projekt och när han kom hem till Valdemarsvik igen 2004, så var han med och startade Framtid Valdemarsvik 2005 och arbetade som dess verksamhetsansvarige.

I och med detta uppdrag blev han även nyföretagarrådgivare i Valdemarsviks kommun och under åren 2008-2011 även i några andra kommuner i Östergötland.

2010 köpte han, tillsammans med sambon Anette, turistbyrån och ValdemarsviksBladet där även present- och souvenirshop samt stuguthyrning ingick i köpet. I uppdraget att driva turistbyrån åt Valdemarsviks kommun ingick även att vara hamnvärdar i Valdemarsviks gästhamn. Redan tidigt såg Thomas och Anette möjligheter med husbilsplatser och var delaktiga i att dra igång ställplatserna vid hamnen.

Gällande ValdemarsviksBladet, som är huvudverksamheten, har den utvecklats genom åren gällande kvalitét, utgivningsområden och 2021 köptes även tidningarna Gamlebyplatsen och Åtvidabergsplatsen. Nu når de cirka 24 000 hushåll vintertid och cirka 32 000 hushåll sommartid. Framtiden för papperstidningar är inte död. Tvärtom, Thomas tror på att en blandning av tryckta medier, främst gratistidningar, och sociala medier är bäst för att nå ut till alla med sitt budskap.

Thomas brinner för Valdemarsvik och dess utveckling så han vill lyfta fram hur viktigt det är med samarbete och med dialog mellan företag och kommun. Nu lägger han sitt fokus på att få invånarna att handla mera lokalt.

Det sista av 2022 hoppas Thomas att få ut en välförtjänt ledighet när alla tidningsnummer i december är klara. Det har varit ett år som ägnats åt att utveckla det nya konceptet med många spännande möten, men det innebar även att ledigheten under sommaren inte blev som tänkt.

Framtid: Utveckla verksamheten och effektivisera så man kan få lite mera tid privat. Personligen kan det bli att vara mer eller till och med bo i Spanien.

För att nå sina mål: Sätta upp tydliga mål utmed vägen och ett slutmål. När du är på semester ta några timmar och se hur de jobbar där du är och ta lärdom.

Att ha företag i ett litet samhälle: Man får en helt annan gemenskap. Öppnar mycket dörrar.

Smultronställe i kommunen: Närheten till vatten. Gryts skärgård med många smultronställen. Yxningen, Kömnevik och Åsvikelandet med mera.

Blir inspirerad av: Små bitar från olika håll, intressant att se hur människor som lyckats har gjort och ta lärdom av detta.

Kuriosa: Varit elitdomare i basket.

Kontakt:
Mail: thomas@mediatrio.se
Telefon: 0123-121 81
Hemsida: www.mediatrio.se
Facebook: MediaTrio