En festival för alla

Närheter: dags för EFFIR

Den 23 till 25 augusti är det dags för musik- och kulturfestivalen EFFIR i Borkhult utanför Åtvidaberg. En festival för alla, ideellt driven med gratis inträde. Förutom musikakter så bjuder festivalen på olika sorters kulturupplevelser som utställningar, föreläsningar, workshops och mycket annat.

Sedan starten 2017 har musik- och kulturfestivalen arrangerats i Stockholm. 2023 valde festivalen att flytta från storstaden och tillbaka till rötterna.

– Många av oss arrangörer är uppvuxna i Östergötland, och därför blev Borkhult en perfekt plats när vi ville flytta hem festivalen, berättar Olle Bugge, som är en av medarrangörerna för EFFIR.

Förra årets festival lockade 300 personer, och i år förväntas det dubbla. Visionen med festivalen är att skapa en plats där musik, konst och gemenskap förenas utan kommersiella intressen.

– En viktig del med EFFIR är att lyfta nya talanger inom musik och konst, som kanske inte hade fått synas annars, berättar Olle.

Några av artisterna som deltar i årets festival är bland annat Sodakill, Chamoon, Lesley, Maria Arnqvist, NØX, Malo Boujee, Maryam Missawi, Golvad Grävling och Mats Wikström.

– Musiken utgör navet för festivalen, men vi strävar även efter att integrera workshops, konstinstallationer, visuell konst och interaktiva aktiviteter för att skapa en helhetsupplevelse för våra besökare, fortsätter han.

Dessa inslag fokuserar på det som allt för sällan får utrymme i den kommersiella kulturen, och sträcker sig från improvisationsteater och UFO-entusiaster till insektskockar och speed-dating. Målet är att aktiviteterna inte bara ska underhålla utan också väcka tankeväckande diskussioner.

Festivalen äger rum på Borkhult festplats med tre huvudscener: Borkhults festplats scen för musik och dans, Borkhults Lapphems scen för akustiska, lite mindre konserter, och “Tältet” för aktiviteter, workshops och föreläsningar.

– Vi vill vara en fri plats där fri konst kan frodas fritt. Genom att erbjuda ett stort utbud av genrer vill vi också nå en större publik, och speciellt publik som inte annars deltar i kulturella evenemang i lika stor utsträckning, avslutar Olle.

Text: Frida Almqvist
Foto: e.c.o Photography