TjustBio – enda bion i Sverige som visar filmen Dag För Dag!

Pelle Liljegren arbetade under 22 år som lärare och teknikansvarig på GTV Gamleby, en yrkeshögskola där man kan utbilda sig till TV-produktionsspecialist. När han sedan valde att sluta på skolan dröjde det inte länge innan han fick nya uppdrag. Efter att lära ut om filminspelning skulle han själv börja att arbeta med det.

Pelles första uppdrag blev att arbeta med filmen Dag För Dag, som TjustBio visar under Garpedagen. Skådespelarna var inte vilka som helst utan Sven Wollter, Marianne Mörck, Martina Haag, Tomas von Brömsen, William Spetz och Peter Magnusson. Felix Herngren är regissör för filmen och gör även en av rollerna.

Filmen handlar om en grupp pensionärer, en vårdare och en städare som åker till Schweiz. Filmen beskrivs vara en varm dramakomedi om att få en sista chans i livet, att våga älska och att när döden kommer nära får oss att börja leva.

Filmen spelades in i bl.a. Kroatien och dit körde han i en stor amerikansk husbil, Southwind årsmodell 1985.Husbilen spelar en viktig roll i filmen och Pelle hade ansvar för den.

– Förutom att ansvara för husbilen var jag även stand in för några av skådespelarna, berättar Pelle, bl.a. för Martina Haag.

19 och 21 augusti kommer filmen att visas på TjustBio och de kommer att vara det enda stället i Sverige som visar den på stor duk. Filmen skulle ursprungligen ha visat på biografer i Sverige under hösten 2020, men pandemin satte stopp för detta. Efter att ha skjutit upp visningarna tre
gånger såldes rättigheterna till Cmore.

– Jag jobbar ideellt i styrelse och som teknikansvarig på TjustBio. Jag kontaktade Cmore och frågade om TjustBio fick visa filmen, vilket vi fick, fortsätter Pelle.
Vi blir enda biografen som visar filmen på stor duk.

Husbilen står just nu i Gamleby och kommer att visas upp i samband med filmvisningarna. Innan filmen kommer Pelle att visa bilder och berätta om filminspelningen.

Text: Thomas Ekh