Hejsan hejsan!

Senast ni hörde av mig så var det inför sommaren och den alltjämt ljusnande framtiden som bredde sig ut framför oss. Den kom som en våg av grönskande värme med löften om bad, sand med glass och mysiga åskoväder, men nu står man här igen. Samma visa varje gång. Allt börjar bli kallt, brunt och tråkigt. Solstolen är undangömd och frostkänsliga växter inplockade. 

En del definierar sig som ”höstmänniskor” då de gillar den mörknande höstkvällen, eldfärgade löven och tydligen även lera, väta och kyla! Men ja, den där färgsprakande avslutningen på sommaren är väldigt vacker, och inget slår den knapriga friskheten i den höga luften, en klar höstmorgon. Det tar ett tag innan man börjat vänja sig vid att man behöver ta på sig en jacka, kanske även långbyxor och en tröja när man går hemifrån.

Själv är jag helt klart, utan tvekan eller omskrivningar, en ”vårmänniska”. Jag älskar att se hur saker kommer till liv, vecklas ut och varje dag överraskas jag av en ny färgprakt. Bäst är det just innan alla blodsugande insekter börjat flyga runt som små terroriserande gäng, men när fåglarna precis kommit igång. Nu är den enda fågelsång jag hör, när flyttfåglarna berättar att nu är festen över, vi drar till någon tropisk ö, vi ses nästa år! Men hösten behövs, det vet jag. Den förbereder naturen, och även oss, för vilan som kommer under vintern. Det är ju den tråkiga biten, trots årstidernas skönhet, så blir vintern oftast förknippad med stillhet och…mer stillhet. Är man inte insnöad, så är det för blött eller halt för att vistas ute mer än vad ärendet kräver.

Ja jag känner mig lite vemodig inför årets avslutning. Men ni vet, en avslutning ger också utrymme för en ny början. En början på någonting nytt och kanske spännande.

Själv tog jag tid för att reflektera under semestern och landande i att ta steget ut och lämna mitt jobb sedan nästan 10 år  tillbaka, och inte bara byta arbetsgivare, utan ändra till en helt ny bransch. Jätteläskigt och samtidigt lika uppfriskande som den där klara höstmorgonen, när man väl bestämt sig. 

Lika mycket som hösten associeras till varma drycker och att sitta inomhus invirad i en filt framför en brasa, är hösten för mig en början mot slutet och alltså även tiden just innan allt det nya börjar om igen. Enligt mig en perfekt tid för att våga bre ut sina mentala vingar och se var man hamnar! Byt jobb, läs en bok, gå en kurs eller hitta en förening som har aktiviteter som börjar nu under hösten. Fyll vintervilan med någonting intressant, utvecklande och spännande!

Glad höst!