Swedish League – Världseliten möts i Valdemarsvik

Jag möter Hannes Carlsson på Grännäs vid startområdet som inom några veckor ska husera flera tusen tävlande i orienteringstävlingen Swedish League. Nu är det snö, men förhoppningsvis inte då.

Text & foto: Alfred EV

Hannes sprang sin första orienteringstävling 1968. Idag är han den som varit mest flitig genom klubbens historia. Hammarkinds OK har funnits sedan 1946 och har idag 130 medlemmar varav cirka 40 är aktivt deltagande i träningstävling och tävling. Därför är det en stor sak den 15-16 april då klubben arrangerar tävlingen Swedish League ihop med fem andra klubbar, Gamleby OK, Björkfors GOIF, OK Denseln, Söderköpings OK och Västerviks OK. Det är drygt 100 funktionärer som ska täcka in många ansvarsområden och det kommer läggas sammanlagt cirka 6.000 ideella timmar på tävlingen.

Hit kommer världseliten och med lite flyt blir det ungefär 2.000 deltagare per dag. Det arrangeras Swedish League där eliten springer men också Valdemarsviksdubbeln där man även som icke elitlöpare kan delta. Banornas längd är ungefär sju kilometer på lördagen och cirka 15-16 kilometer på söndagen för senioreliten men det finns även kortare banor för de olika klasserna. Idag finns elektroniskt system där man istället för en stämpel använder en löparpinne som man sätter på ett finger och sedan ”stämplar” med på kontrollerna. I höst arrangerar klubben även medeldistans DM i skogarna runt Mossberga lite utanför Valdemarsviks samhälle.

Innan pandemin så var intresset för orientering i klubben på väg upp, sedan blev den ofrivilliga pausen ett avbräck och idag jobbar de vidare med att försöka få upp intresset, främst bland ungdomar. Det viktigaste med tävlingen är att visa upp sportens gemenskap och att vara ute i naturen, sen är det kul att det händer något i Valdemarsviks kommun. På tredje plats kommer en tanke om ekonomisk vinst. Arrangörerna har haft ett bra samarbete med Valdemarsviks Sparbank och Valdemarsviks kommun, som hjälper till både ekonomiskt och med det praktiska.

Till sist säger Hannes att man ska ta tillfället i akt och gå längs med Valdemarsviken till Grännäs eller åka båt med Skärgårdskompaniets M/S Ellen af Harstena från Valdemarsviks centrum ut till Grännäs för att komma till tävlingsområdet där det kommer ske försäljning av orienterinsgrelaterade artiklar, servering och finnas informationstält. Starterna sker på olika platser medan målgången alltid är vid Liedholmsplanen.

Kontakt:
E-post: info@hammarkindsok.se
Telefon: 070-308 64 55
Hemsida: hammarkindsok.klubbenonline.se

Läs även artikeln kostnadsfritt i vårt format för mera tillgänglighet:
https://etidning.mediatrio.se/p/valdemarsviksbladet/2023-03-23/a/swedish-league-varldseliten-mots-i-valdemarsvik/5427/976865/38785751