Semester efter semestern?

Från vänster: Åsa, Lena, Lisskulla och Karin.

Det talas mycket om självledarskap i dessa dagar. Men vad är ett gott självledarskap och vad behöver vi för att kunna leda oss själva på ett bra sätt? Just de frågorna lyftes på Nystartarnas sjätte träff.

För att vi ska kunna ha ett gott självledarskap behöver vi information. Information från vår inre värld och från vår yttre värld. Informationen från vår inre värld har vi många gånger lärt oss att tysta ner för att passa in och för att följa det som är normen ofta känns som det enklaste valet i stunden. Men på sikt kan det bli problematiskt för oss att inte ha kontakt med vad vi själva känner, behöver och vill.

Ofta dövar vi signalerna som kommer inifrån på olika sätt. Det kan vara shopping, att vi äter mer än vi behöver, att vi dricker alkohol i för stora mängder eller på olika sätt gör oss upptagna, men det kan också vara beteenden som utifrån ser hälsosamt ut: som att träna eller meditera. Låter det konstigt? Vi kopplar tillbaka till ett tidigare tema som handlar om ett beteendes funktion. Alltså vad den bakomliggande orsaken till att ett beteende utförs är. Tränar jag för att jag tycker det känns härligt och vill ta hand om min kropp så att jag orkar göra annat jag tycker är viktigt? Eller tränar jag för att slippa tänka på en viss händelse och därigenom känna obehag? Samma exempel kan appliceras på till exempel ätande.

För att vi ska kunna ha ett gott självledarskap är det viktigt att börja lyssna på signalerna som kommer inifrån och kunna urskilja vilka som blir hälsosamma och hjälpsamma på lång sikt och vilka som försöker göra livet lite lättare i stunden, men ger oss problem på sikt? Det måste inte alltid vara antingen eller, men om vi fastnar i att ständigt göra saker för att det känns lättast i stunden så kommer det att skapa problem för oss längre fram i livet.

Hur kan vi då öva upp vår förmåga att lyssna inåt? Framför allt behöver vi skapa pauser där det blir tillräckligt tyst runtomkring och i oss själva för att vi ska kunna höra vår inre röst. Vi behöver också vara tillräckligt nere i varv för att kunna avgöra om det vi hör är något som är hälsosamt och bra för oss på sikt, eller om det är ett kortsiktigt undvikande som i stället ställer till bekymmer för oss på sikt.

För att nå ett gott självledarskap behöver vi alltså information, skapa utrymme för reflektion och ha tydliga riktningar kring vad som är viktigt för oss i livet så vi vet vad som kan guida oss i olika vägskäl. Sommar kan vara en perfekt tidpunkt att faktiskt börja granska sitt självledarskap. Det finns så många förväntningar på sommaren och semestern att det kan vara extra svårt att höra sin inre röst och det som kom fram i diskussionerna under kvällen var hur viktigt det är med egenvård, att se till att själv tanka energi på det sätt man behöver för att bli hållbar som människa på sikt.

Så hitta sätt att ta hand om dig i sommar så att du slipper den där känslan att du skulle behöva ha semester efter semestern!

Övningar hittar du som vanligt på Livspraktiken.se under fliken privatpersoner.

Text & Foto: Cecilia Olsson