Skönero Köttbutik – ”En välmående liten obemannad butik på egna ben som kan leverera bra produkter” är målet.

Text och foto: Alfred EV

Namn: John Furenbäck och Martin Johansson
Växte upp i: John i Valdemarsvik och Martin i Stockholm
Bor nu i: John på Björksätter Gård utanför Valdemarsvik och Martin på Bjursund säteri i Loftahammar

Jag möter Martin och John vid deras köttbutik som ligger ett stenkast från Europaväg 22.

Martin är civilingenjör i grunden och har jobbat med fastigheter i Spanien och Stockholm. Under finanskrisen 2008 så var det inte mycket jobb i den branschen men inom familjen fanns gården Bjursund i närheten av Loftahammar. Han erbjöd sig att åka ner från Stockholm och jobba där och blev sugen på att bo kvar och efter ett tag funderade han på vad han kunde göra på gården för att livnära sig. Jordbruket levererade köttdjur till slakteriet i Valdemarsvik som kort efter gick i konkurs. Då tog han över konkursboet av slakteriet i Valdemarsvik och döpte det till Bjursunds slakteri. Detta med noll kunskap inom slakt, styckning och köttbranschen vilket är något han fått lära sig efter hand.

Johns resa är att han, hans far och syster hittade och köpte gården Skönero som också var ett konkursbo och som var bra för deras egen verksamhet med mjölkkor. Idag står vi i Skönero Köttbutik som ligger på gården. Att butiken är obemannad är bra och vem som helst kan svänga in på kvällen från E22 och det är generösa öppettider. Djuren betar på Sköneros åkrar, slaktas, hänger och styckas på Bjursund Slakteri och sedan tillbaka till Köttbutiken, en total sträcka på under en mil. Detta gör köttet till det minst klimatpåverkande köttet i Sverige. I framtiden planerar de att ha en person på plats i butiken vissa tider där de kan visa ett lagringstest av kött som ligger och mörar till sig.

För att kommunen ska växa så behöver invånarna handla lokalt. Om man har en tanke eller idé så våga satsa på den och ta hjälp av varandra, företag och invånare i kommunen där det finns mycket kunskap och kompetens.

Av 2022 önskar de sig att energifrågan löser sig så att alla ska vara nöjda och glada och John önskar att få in alla djur och ha lite ledighet.

Framtid: Att köttbutiken ska växa och ha produkter efter årstid. Att ha fler produkter varav en stor del ska vara lokalt producerat, inte enbart inom livsmedel utan även annat som till exempel grillkol. Det behöver inte vara stora volymer utan bara det går att sälja.

För att nå sina mål: Lyssna inte på nejsägare, man ska tycka attdet är roligt och det ska vara något man har intresse för.

Att ha ett företag i ett litet samhälle: Det är lättare i en liten kommun. Man känner till tillvägagångssätten inom beslutsfattandet vilket gör det smidigare och det är lättare att få kontakt med rätt personer vilket ger kortare beslutsvägar.

Smultronställe i kommunen: Hemma på gården och pyssla och John svarar ”vilken plats som helst där min fru är”.

Blir inspirerad av: Genuint nyfikna människor och kunskap och teknik i kombination av entreprenörskap.

Kuriosa: Bjursunds kött har vunnit ”World Steak Challenge”. Som ett VM-guld fast för köttbitar.

Kontakt:
Telefon: 0730-630 474
Hemsida: www.skonerokott.se
Facebook: Skönero Köttbutik