Åtvidabergs Hundklubb arrangerade hundutställning i Yxnerum

90 hundar från olika delar av Sverige besökte idrottshallen i Yxnerum. Det när Åtvidabergs Hundklubb arrangerade hundutställning den 19 november. Cecilia Särud, som är ansvarig i utställningssektionen i klubben, sammanfattar dagen.  

Hur många hundar ställdes ut?
Det var 90 hundar anmälda från olika delar av landet. 80 procent av de anmälda hundarna var valpar. Det är oftast valpar som kommer på en inofficiell hundutställning. Det var en stor spridning på raser, över ett trettiotal olika ställdes ut.  

Inofficiell hundutställning, vad innebär det?
En inofficiell hundutställning innebär att ingen av resultaten stambokförs. Alltså inget som registrerats in i hundens stambok. Det blir mer som en träning för hunden.  

Hur går en hundutställning till? 
Först anmäler man sig själv och sin hund och betalar avgiften. För att hunden ska kunna ställas ut måste hunden vara minst fyra månader, ha ett vaccinationsintyg och registreringsbevis. Väl på plats så kontrolleras detta enligt Svenska Kennel Klubbens regler. På plats får man en nummerlapp och sen väntar man på att få visa upp hunden. Avslutningsvis får man egen tid med domaren och en ”kritik-lapp” med domarens bedömning.  

Priser och rosetter delas ut till vinnarna i de olika grupperna. Hundraserna delas upp i tio grupper och pris delas ut till den hunden som är BIR (Bäst i ras), till BIG (Bäst i grupp) och BIS (bäst i show). 

Brukar ni arrangera hundutställningar?
Vi har arrangerat en hundutställning på våren och en på hösten i åtta år. Dock har vi ju haft uppehåll under pandemin.  

Om man inte har hund, men är hundintresserad, kan man komma och bara kolla när det är utställning?
Man får komma och kolla som publik och hos oss behöver man inte betala entré. Många kommer och miljötränar sina hundar under en hundutställning utan att ställa ut. En förutsättning är att man har ett giltigt vaccinationsintyg så klart.  

Händer det något mer i klubben?
Vi arrangerar olika kurser med instruktörer under både vår och höst. Vi har även agility och lite allt möjligt – bara höra av dig om du är intresserad! 

Vi söker dessutom alltid volontärer som vill vara med och hjälpa till vid våra hundutställningar.