Här är vinnarna i Alléskolans skrivartävling (del 2)

Den 5 maj avslöjades vinnarna i Alléskolans skrivartävling. Efter att juryns poäng sammanställts så blev det två vinnande bidrag från årskurs 4-6 med exakt samma poäng och två vinnande bidrag från årskurs 7-9 med exakt samma poäng.

Vi har träffat de fyra vinnarna och kommer i detta nummer presentera två av vinnarna och ett utdrag ur deras vinnande bidrag. I nummer 7 av Åtvidabergsplatsen presenterades de andra två vinnarna. Texterna i sin helhet finns att läsa på Alléskolans skoltidnings hemsida, allebladet.webnode.se.

Martina Lindh
Martina är 16 år gammal, går i 9D och har skrivit novellen Som en nål i en höstack. I höstas läste Martina böcker av Christina Wahldén som en skoluppgift. I en av uppgifterna skulle de skriva en fortsättning på en bok av författaren. Detta är Martinas fortsättning. Den handlar om en tjej som åker till Australien utan hennes föräldrars vetskap. På sin fritid så rider Martina och träffar kompisar.

Som en nål i en höstack
Vi hade bestämt att hon skulle möta mig i ankomsthallen på Arlanda, men när jag hade hämtat min incheckade väska och gick ut i det nästan folktomma rummet var det ingen Alex där. Ingen Alex som sprang fram för att krama mig. Ingen Alex som ville höra allt om resan och sedan hjälpa mig att bära mina väskor. Först tänkte jag att Alex kanske bara var sen, så jag satte mig och väntade. Ljuset förändrades och det gyllene solljuset studsade på min resväska. Min mage vrålade, så jag bestämde mig för att köpa en sallad på något som hette Pressbyrån som fanns på flygplatsen.

“Hej, du har kommit till Alex, lämna ett meddelande efter tonen.”

Jag hade tagit en kurs i svenska på universitetet, så jag förstod vad telefonrösten sa. Men jag undrade fortfarande varför hon inte hade kommit än. Till slut gick jag ut från flygplatsen och tog en taxi till närmaste hotell. Hade jag tagit fel vecka eller hade Alex totalt missat att hon skulle träffa mig?

Josefine Edström

Josefin är 14 år och går i 8B. Hon har skrivit en novell som heter Förhöret. Josefins novell handlar om Frida som sitter på ett förhör men minns inte vad som har hänt eller varför hon ens är på ett förhör. Josefine fick idén till novellen då hon ville skriva om något som var lite spännande och lite läskigt. På sin fritid läser Josefin mycket (mest på engelska), umgås med vänner och promenerar med familjens hund.

Förhöret
Plötsligt slås den svarta metalldörren upp i en hastig fart. In genom dörren kliver först en doft blandad av besk kaffe och gammal gubb-parfym, sedan en lång man med knappt något hår på skallen och klädd i en blå kostym. Med en smäll stänger han dörren innan han sätter sig på stolen framför mig. Tystnaden är högljudd, den nästan ekar i rummet. Med blicken fast på mina iskalla händer och huvudet lågt, hör jag hur han suckar högt. Tystnaden bryts i några sekunder när något dras mot bordet. Jag kollar upp genom mitt smuts-blonda hår och ser en liten lurvig handduk ligga framför mig. Jag kollar på polisen med en frågande blick innan han svarar med att peka på sin kind. Alla frågetecken som var i mitt huvud ändras till en glödlampa när jag återigen tänker på min blödande kind.

Text: Frida Almqvist
Foto: Anette Svensson