Stort jubileumsår för Överums hembygdsförening!

Tiden går fort och det har blivit dags för jubileum då det är 30 år sedan hembygdsföreningen tog över Överums Bruksmuseum.

Först lite historik
Smedjan byggdes under åren 1856-59. Här fanns tre vattendrivna hammare och fyra härdar. Byggnaden är uppförd av gråsten, slagg och tegel och här tillverkade man stångjärn ända fram till 1916. Under åren 1953-54 gjordes omfattande renovering av fastigheten och den inreddes till bruksmuseum inför det stora 300-årsjubileét 1955.

Tillbaka till nutiden och muséet
Dagen vi besöker Överums bruksmuseum skiner solen och vattnet forsar utanför när vi möter föreningens ordförande, Douglas Blomberg till vänster på bilden ovan, och Pärarvid Andersson, till höger på bilden. Vi går in i Hammarsmedjan och får en inspirerande guidning.

Inne i lokalen, med de stora fönstren på vänstersidan, ser vi den pampiga stångjärnhammaren som fortfarande finns kvar. För att visa hur det gick till har en liten modell byggts, som visar hur vattenhjulet och hammaren fungerar. Vi undrar hur högt dessa hammarslag lät och vilka öronskydd arbetarna hade tillgång till, troligen inga alls?

Här kan vi heller inte missa alla olika årsmodeller, gamla som nya, av den välkända Överumsplogen. Här kan vi tydligt följa utvecklingen av plogen genom åren, både vad gäller material och innovation.

Vi fortsätter vår vandring genom lokalen och får se flera fina modeller på hur faktiskt allting fungerade, några är till och med elektrifierade och visar tillvägagångssättet på ett pedagogiskt vis. Det finns även en stor modell över hur Överum såg ut en gång i tiden, med alla hus och omgivningar, vilket är mycket intressant och fint gjort.

Det finns även miniatyrmodeller av verktyg och maskiner som visas upp. I gömmorna finns ytterligare ett cirka hundratal ska plockas fram och visas hur det var i Överum förr under jubiléet. Många eldsjälar har lagt ner många timmar på dessa modeller.

Här nämns bland andra Lennart Adolfsson, Axel Isaksson och Elis. Vi kan inte annat än att tacka dessa för allt arbete de lagt ner som vi besökare får ta del av.

Firandet av 30-årsjubiléet
Huvuddagen för firandet kommer att ske den 19 augusti, på och utanför bruksmuséet, med invigning och salut med kanon. En kanon som naturligtvis är tillverkad i Överum.

Utanför kommer det att finnas knallar, barnaktiviteter, gamla bilar med mera. Talare är kommunalrådet Harald Hjalmarsson. Det jobbas för fullt med programmet och det är mycket att fixa med så ett utförligt program kommer att presenteras senare.

Det är inte bara jubiléet som står på agendan för Överums hembygdsförening. Förutom att driva bruksmuséet så arrangeras även annat som till exempel Valborgs- och midsommarfiranden tillsammans med Vallonen.

Text: Anette Svensson
Foto: Thomas Ekh

Läs även artikeln i vårt format för mera tillgänglighet:
https://etidning.mediatrio.se/p/gamlebyplatsen/2023-05-16/a/stort-jubileumsar-for-overums-hembygdsforening/5555/1002361/39969003