Ny kommundirektör i Åtvidabergs kommun


I maj i år tillträdde Linda Ljungqvist tjänsten som ny kommundirektör i Åtvidabergs kommun. Men helt ny som tjänsteman i kommunen är hon inte.

Linda är 46 år gammal och bor i Linköping tillsammans med sin man och tre barn. Hon har tidigare arbetet som socialomsorgsdirektör i Linköpings kommun i 7 år. Innan dess arbetade hon som socialchef i Åtvidaberg. Hon har cirka 20 års erfarenhet av arbete inom vård, omsorg och socialtjänst.

– Det känns roligt att vara tillbaka i Åtvidabergs kommun. Alla har varit väldigt öppna och välkommande när jag kom tillbaka, berättar hon.

Hon tillträdde i slutet av maj i år och är fortfarande ny på jobbet. Det är en bredare roll nu, än vad hon har haft tidigare, så det är mycket att sätta sig in i.

– Det är ett brett område som jag kommer att jobba med nu. Men det är roligt. Jag tycker om att jobba, och jobbet är en stor del av mitt liv, och det har det alltid varit, berättar hon.

– Det gäller att ha ett inåt-perspektiv genom att utveckla organisationen och jobba framåt och samtidigt ha ett utåt-perspektiv genom att samverka med andra i och utanför Åtvidaberg, fortsätter hon.

Står inför stora utmaningar

En stor fråga är den demografiska utvecklingen. Framöver kommer det att bli problem med kompetensförsörjning och även arbetskraftsbrist.

– Vi har bara ett visst antal händer och fötter, hur ska vi förmedla dem? Vi måste bli bättre på att lyfta goda exempel och visa det positiva i alla yrken, säger hon.

En annan stor och tuff fråga just nu är inflationen och det ekonomiska läget. Det gäller inte bara för privatpersoner utan även för kommuner, stat och regioner.

– Vi är i en lågkonjunktur som kommer påverka oss och det kommer bli tuffa ekonomiska år. Vi måste anpassa oss efter den kostymen som finns. Precis som det är för enskilda hushåll, fortsätter hon.

Trots många stora och tuffa frågor ser Linda positivt på framtiden.

– Jag upplever att Åtvidabergs kommun är i utveckling. Åtvidabergarna är påhittiga och har en positiv framåtanda, det kommer vara några tuffa år, men sen kommer det bara att bli bättre, avslutar hon.

Text: Frida Almqvist
Foto: Anette Ekh