Månadens Blomgren (juni 2024)

Text & foto: Mimmi Malmström

Jag vaknade tidigt i morse och kände direkt att idag, idag är den dagen då jag skjuter upp allt som kan tänkas behöva göras tills imorgon. Varför förstöra denna soligt fina dag med en massa måsten. Människan jobbade hemma men hon hade redan hjälp. Sören låg utsträckt mellan skärmen och tangentbordet och det var ingen idé att erbjuda mina administrativa kunskaper där, när Sören jobbar så jobbar han och han har lite att ta igen, han har varit sjukskriven. För ett par veckor sedan kom han hem med ett sår på kinden. Efter ett par dagar började det bli lite äckligt och han fick feber. Människan åkte i väg med honom till en kattdoktor från Danmark, ja de åkte inte till Danmark alltså utan de åkte till något sjukhus för djur utanför Linköping, men doktorn var från Danmark. Sören blev sövd och opererad och fick en slang och lite stygn i ansiktet och en sådan där krage i plast. Han såg skitkul ut men jag tyckte faktiskt synd om honom. Nu mår han bra igen och rör, stygn och krage är borta. Men efter den sjukskrivningen har han ju lite att jobba igen. Människan fick jobba hemifrån en hel vecka så hon kunde hålla koll på honom och gå ut med honom i koppel.

Ja vi katter är ju inte bara katter. Vi är glädje, lärare, terapeuter och en bästa vän, det är tufft att få vara ledig faktiskt. Men vadå, vi ställer upp. Vi vill leva alla våra liv, alla de nio, med vår Människa, för hennes skull. Okej, lite för vår skull också, vi har det toppen här i Gryt. Ni vet väl att tid som tillbringas med en katt aldrig är bortkastad tid.

Att vara katt har sina regler, alltså vi är ju inte som hundar. Ropar man på en hund så kommer den, men vi katter tar emot meddelandet och ber att få återkomma. Och vi är även sällskapliga, vi låter er sova i er säng, längst ut på kanten eller under oss. Någon sa till Människan innan vi kom till henne att det är svårt med katter och dressyr, men de hade fattat allting lite tokigt. Det tog oss bara ett par dagar att få henne som vi ville ha henne. Vi har ju en hel massa andra färdigheter också, vi kan till exempel lätt räkna ut var vi ska befinna oss för att vara mest i vägen. Sedan är det ju faktiskt så att vi katter kom till världen för att motbevisa trossatsen att allt skapats för att tjäna Människan.

Nu har ni fått en hel massa klokhet om oss katter och jag undrar ju då vad ni människor har för superkrafter? Har ni några? Jag har nämligen märkt att när priser stiger så gnäller ni, exempelvis på bensinen och så åker ni och tankar. Åker ni i en buss med endast ett ledigt säte så står en hel hög av er och bara glor på sätet. Ni gömmer godis i pappersägg i stället för att räcka fram det som en present. Ibland dansar ni runt en hög pinne och sjunger om grodor för att ett halvår senare ta in ett träd från skogen och täcka det med en massa prylar och sedan springa runt det och sjunga om någon räv som raskar över lite fruset vatten. Ja jösses, det är tur ni har oss katter så det blir lite ordning här i världen.

Nu ska jag fortsätta att vara vacker och inget göra.
Ha det gott och ni, det går mot semestertider!
/Blomgren