ÅFF ser tillbaka på det gångna året och ser fram emot 2023

Under året har många matcher spelats på anrika Kopparvallen. För ÅFF:s herrar har det varit en turbulent säsong som ändå slutade bra. För damerna har det gått väldigt bra – på flera plan. Jimmy Lock Jacobsson, vice ordförande berättar mer om den gångna och kommande säsongen.

För ÅFF:s herrlag gick säsongen som planerat på ett sätt, fast ändå inte.

– Vi har haft en turbulent säsong. Vi gick in i säsongen med ny tränarstab som vi trodde stenhårt på och som vi trodde skulle sätta en grund som de kunde jobba med långsiktigt. Vi hade en stor tro på det som komma skulle. De började jobba med laget tidigt och startade upp en trupp utefter deras idé. Men, det brast när de i början av våren valde att lämna. 

Alla nya i tränarstaben lämnande. Helt plötsligt stod herrlaget utan tränare. Den assisterande tränaren Henrik ”Fimpen” Gustafsson tog då över och fortsatte arbetet kring träningar och matcher. Fimpen klev fram och gjorde mycket bra, axlade ansvaret och jobbade på. Senare kom Janne Stahre in i slutet av sommaren och slutförde säsongen som huvudtränare med fortsatt assistans av Henrik.

– Hela säsongen var en kamp. Men vi lyckades rädda upp säsongen då vi säkrade kvalplats för att kvala oss kvar i Ettan södra. Vi mötte IFK Berga i ett dubbelmöte. En hemma- och en bortamatch. Vi gick segrande ur den första matchen på bortaplan med 1-0 och vann sedan returmötet på Kopparvallen med klara 3-0. Vi spelar i och med detta i Ettan Södra även nästa säsong, vilket vi är mycket glada för.

Nu är säsongen slut. För herrarnas lag är nu arbetet inför nästa säsong redan i full gång. Mycket jobb ska göras i frågor kring både spelare och ledare. En inspirerande och såklart utmanande uppgift för föreningen.  

Avancemang för damerna

För ÅFF:s damlag har säsongen varit väldigt bra och stabil. De vann sin division (Division 4 Östra) ganska övertygande efter ett mycket fint år med bra prestationer och resultat. De har i och med seriesegern tagit plats i Division 3 2023.

– Vi är jätteglada och stolta över framgången för vårt damlag. En viktig del av vår förening som visar vägen för dom yngre tjejerna som över tid kommer att vilja utmana och slå sig in i laget. Dam- och tjejfotbollen är på stark frammarsch och gör det mycket bra!

Damerna fick även de en ny huvudtränare inför 2022, Stefan Swensson, som kom in och har gjort ett väldigt bra jobb med att utveckla både lag och spelare att ta nästa steg. Stefan är kvar även nästa säsong där vi ser fram emot att han tillsammans med övriga ledare, Henrik Johansson, Martin Eklund och Bjarne Christensen ska fortsätta den goda utvecklingen och jobba för lagets framgång!

– Det som är så kul med damlaget är att många spelare kommer från ÅFF:s egna led.

– Att vårt representationslag innehar så många egna produkter är verkligen stort och så härligt att se och visar vägen för yngre spelare i föreningen. 

Gällande barn- och ungdomslagen finns en stabil grund med 250 aktiva barn och ungdomar. Under året har pojkar 08 och flickor 07/08 varit och representerat ÅFF på Gothia Cup i Göteborg under en vecka där de även mötte internationella lag.

– Båda lagen tog sig vidare till slutspel och båda lagen var oerhört duktiga och vi är stolta över deras prestationer. De gjorde en jättebra kämpainsats och var mycket bra ambassadörer för ÅFF.

Inför 2023 så har föreningen som målsättning att dam- och herrlaget ska utvecklas vidare och befästa sina platser i och bli stabila i Division 3 respektive Ettan Södra, att få fler åskådare att komma till Kopparvallen för att ge våra lag stöttning från läktarna.

– Föreningen kommer att arbeta för att få fler ideella krafter som hjälper till kring våra matcher och evenemang, något som är avgörande inom föreningslivet, ÅFF är inget undantag. Vi är oerhört tacksamma för alla som finns med oss i dag och gör ett ovärderligt arbete. Men det behövs alltid fler, så alla som vill är välkomna att bli en del av detta härliga gäng.

– Vi vill fortsätta och förstärka satsningen på vår ungdomsverksamhet genom utbildning av både spelare, ledare och domare. Att fortsätta stötta och ge alla möjligheten att vara en del av en gemenskap, få en trygghet och bidra till en god hälsa. Ett hållbarhetsarbete som gör gott för både kropp och själ. Utan ungdomen finns ingen framtid.