Fruktsamt samarbete över kommungränsen

Jag möter Ann-Sofie Hermansson från Mogata fotmottagning Medicinsk fotvård och Josefine Hörström från Ringarums Smörgåsshop i just Ringarum. Vi ses vid centrum som kryllar av aktivitet denna fina men något blåsiga vårdag i mitten av april.

Text & foto: Alfred EV

De båda lärde känna varandra när Ann-Sofie en dag kom in till Josefines butik i oktober 2022. Hon hade precis startat sitt företag och skulle lämna flyers, detta blev ett möte som slutade med att hon började hyra in sig hos Josefine i Ringarum med sitt företag som erbjuder medicinsk fotvård.

Ann-Sofie har jobbat med annat innan. Hon läste undersköterska och jobbade som det efter gymnasiet, efter det läste hon miljövetenskap och jobbade på labbet på Nordic Brass i Gusum. Hon saknade dock kontakten med att jobba med människor och ville starta eget så sagt och gjort gick hon en femton månader lång utbildning om fotvård på distans med fysiska träffar uppe i Stockholm.

Josefine läste automationsteknik på gymnasiet men tog snart över Smörgåsshoppen i Ringarum och fick lära sig att driva företag. Deras samarbete har lett till flera synergieffekter då mer folk kommit till butiken och de drar kunder till varandra. Josefine startade även butiken Garn & Lek m.m. under våren i Valdemarsvik på Storgatan, där säljer de leksaker och garn men även vaxdukar, kontorsmaterial och liknande.

Ann-Sofie erbjuder medicinsk fotvård, där man går igenom hela foten. Beroende på resultatet kan man få tips och råd hur man själv kan göra för att kunna ta hand om sina fötter. Det är viktigt med en bra fothälsa, många tror att det bara är äldre som behöver detta men många yngre skulle behöva gå mer. Det finns mycket att lära och tips för att ta hand om fötterna är att främst gå på medicinsk fotvård, klippa naglar, smörja fötterna och att ha vida skor med gott om plats. Ann-Sofie jobbar även med hembesök på äldreboenden och har lokaler i både Ringarum och i Mogata. Josefine säljer garn och tillbehör till det, smörgåstårtor, tårtor och hembakat, har catering till minnesstunder bland annat och har en cafédel. Tips till de som vill starta företag från Ann-Sofie och Josefine är att det är kul, dock mycket pappersarbete. Man får styra som man vill, får mer frihet men det kanske är mer jobb så det är viktigt att ha en förstående familj.

Tankar om Ringarum, som de båda har, är att det är ett samhälle på frammarsch med många nya företag, nytt centrum och bra samarbeten mellan invånarna och företagen. Dock saknas det lite lokaler för butiker att etablera sig i, då skulle Ringarum kunna växa mer. Tips till oss i kommunen i stort är att samarbeta mer, och även över kommungränsen som i detta fall.

Kontakt:
Mogata fotmottagning:
annsofie.hermansson1@gmail.com, 073-991 50 74
Facebook: mogatafotmottagning

Ringarums Smörgåsshop:
smorgasshopen45@gmail.com, 0121-301 90
Facebook: smorgasshopen

Läs även artikeln i vårt format för mera tillgänglighet:
https://etidning.mediatrio.se/p/valdemarsviksbladet/2023-04-27/a/fruktsamt-samarbete-over-kommungransen/5427/994301/39581199