Smakrika skivor för alla påläggsälskare

NYHETER: LÖNNEBERGA FORTSÄTTER UTVECKLA PÅLÄGGSHYLLAN

Lönneberga lanserar Smakrika skivor av svensk kyckling och skinka i tre goda smaker. Ett mycket gott pålägg i lite tjockare skivor som du enkelt kan förvandla till en mättande måltid. För du får faktiskt äta mackor till middag, vilket fler och fler också gör.

Nu utökar Lönneberga påläggshyllan med Lönneberga Smakrika skivor. De är lite tjockare påläggsskivor som passar lika bra på frukostmackan som måltidsmackan för dagar då det är just macka du är sugen på. Enligt Brödbarometern 2022 äter idag fler än 50% mackor som en måltid minst 2 gånger/vecka.

– Med våra nya Smakrika skivor vill vi inspirera och hjälpa alla mackälskare att få till riktigt goda,
mättande och proteinrika mackor. Påläggsnyheten ligger också helt i linje med den mackboom som råder
i Sverige och konsumenternas jakt på riktigt goda och matiga pålägg, säger Irène Degerman, Brand
Manager Lönneberga.

Tre smaker – Smakrika skivor

Smakrika skivorna från Lönneberga är lite tjockare skivor av helt kycklingbröst och hel skinka som har marinerats och tillagats för maximal smak och saftighet. Både kyckling- och köttråvaran är svensk.

Smakrika skivor finns i tre användbara smaker:

  • Kyckling med smak av citron och timjan
  • Kyckling med smak av örter och tomat
  • Skinka med smak av farin och svartpeppar

Alla kycklingprodukter från Lönneberga är 100 % svensk kyckling från Blekinge med omnejd, märkta med
den ”gula pippin” från Svensk Fågel. All skinka från Lönneberga är av svenskt kött.

Text: Thomas Ekh


Recept

Smakrika fräscha

När du vill ha en macka som går snabbt att göra och är jättegod. Generösa skivor kycklingpålägg, fräscha krispiga grönsaker och krämig avokado. Bästa starten på dagen!
4 mackor
Tillagningstid: 10 minuter

  • 2 förpackningar Lönneberga Smakrika skivor av kyckling med smak av citron &
    timjan (á 150 g)
  • 4 tunnbröd
  • 100 g cream cheese
  • 1 kruka grönsallad
  • 2 avokado
  • 1 näve valfria groddar

Så här gör du:
Bred cream cheese på tunnbröden och lägg på grönsallad. Skala, kärna ur och skiva avokadon. Lägg avokado och de Smakrika skivorna på salladen. Toppa med groddarna och vik ihop. Klart!

Smakrika italienaren

Här får våra Smakrika skivor av saftig kyckling sällskap av italienska smaker i ett frasigt stekt surdegsbröd. Ta en tugga, slut ögonen och vips är du i Italien.
4 grillade mackor
Tillagningstid: 30 minuter

  • 2 förpackningar Lönneberga Smakrika skivor av kyckling med smak av citron & timjan (á 150 g)
  • 8 skivor surdegsbröd
  • 2 tomater
  • 2 mozzarella á 125 g
  • 50 g parmesanost
  • basilikablad
  • olivolja

    Topping & servering:
  • parmesanost
  • basilikablad
  • tomatsallad

Så här gör du:
Värm ugnen till 175 C. Skiva tomater och mozzarellan, riv parmesanosten. Lägg ett paket Smakrika skivor på fyra av brödskivorna. Lägg sedan på lager med tomat, mozzarella, lite basilikablad och parmesanost. Avsluta med den andra förpackningen Smakrika skivor innan du lägger på det andra brödet som ett lock.
Stek mackorna frasiga i olivolja ett par minuter på varje sida och ugnsbaka dem sedan i cirka 5 minuter
tills mozzarellan börjat smälta.
Servering: toppa mackorna med lite hyvlad parmesanost, färsk basilika och servera med en god tomatsallad.

Smakrika energi

En smakrik och fräsch start på dagen som ger energi enda fram till lunch med generösa skivor av skinka och en smaksatt cottage cheese.
4 mackor
Tillagningstid: 10 minuter

  • 1 förpackning Lönneberga Smakrika skivor
    av skinka med smak av farin &
    svartpeppar (á 150 g)
  • 4 vetekakor
  • 8 skivor gurka
  • smörgåskrasse

    Ört- och äppelkeso:
  • 1 äpple
  • 2 dl keso
  • 2 msk hackad basilika
  • 2 msk hackad persilja

Så här gör du:
Ört- och äppelkeso: riv äpplet och blanda ihop ingredienserna till kesoröran.
Servering: toppa mackorna med röran, gurka, Smakrika skivor och lite smörgåskrasse.

Smakrika nyfikna

Våra Smakrika skivor av skinka i en mättande wrap med spännande asiatiska smaker med krispiga marinerade grönsaker och lite hetta från chilimayo.
4 wraps
Tillagningstid: 30 minuter

  • 2 förpackningar Lönneberga Smakrika
    skivor av skinka med smak av farin &
    svartpeppar (á 150g)
  • 4 wrapbröd
  • 1 ½ dl chilimajonnäs
  • kokosflakes
  • ruccola

    Sesammarinerade grönsaker:
  • 100 g morot
  • 50 g purjolök
  • 1 paprika
  • 2 msk pressad limesaft
  • 1 msk sesamolja
  • 2 msk sesamfrön
  • salt

Så här gör du:
Sesammarinerade grönsaker: riv morot grovt, strimla purjolök och paprika. Blanda limesaft, sesamolja och
sesamfrön. Rör ner sesammarinaden i grönsakerna och smaka av med en nypa salt.
Servering: fördela grönsakerna på bröden och toppa med Smakrika skivor, chilimajonnäs, kokosflakes och
ruccola. Vik ihop.

Smakrika sunda

Härlig macka med våra Smakrika skivor av kyckling och en krispig sallad. Det är gott, det är enkelt och det
ger framförallt massa bra energi till hela dagen.
4 mackor
Tillagningstid: 15 minuter

  • 1 förpackning Lönneberga Smakrika skivor
    av kyckling med smak av örter & tomat
    (á 150g)
  • 4 skivor grovt rågbröd
  • 60 g cream cheese
  • 4 blad hjärtsallad
  • alfalfagroddar

    Rödkål- och äppelsallad:
  • 125 g rödkål
  • 1 äpple
  • 1 msk äppelcidervinäger
  • salt

Så här gör du:
Rödkål- och äppelsallad: finstrimla rödkålen, riv äpplet och blanda med vinäger och en nypa salt.
Servering: bred cream cheese på bröden och toppa med ett helt blad hjärtsallad, rödkål- och
äppelsalladen samt generöst med Smakrika skivor. Groddar på toppen är både gott och fint.

Smakrika favoriten

När vår Smakrika kyckling kombineras med krämig morotsslaw och picklad rödlök på en nybakt focaccia,
ja då råder det ingen tvekan om att det är mackor som är godaste måltiden.
4 mackor
Tillagningstid: 30 minuter

  • 2 förpackningar Lönneberga Smakrika
    skivor av kyckling med smak av örter &
    tomat (á 150g)
  • 4 bitar focaccia
  • 30 g ruccola
  • 50 g valfria rostade nötter
  • basilikablad

    Morotsslaw:
  • 250 g morot
  • 1 msk äppelcidervinäger
  • 125 g majonnäs
  • 2 msk dijonsenap
  • salt och svartpeppar

    Picklad rödlök:
  • 1 dl ättika
  • 1 dl strösocker
  • 2 dl vatten
  • 2 små rödlökar

Så här gör du:
Morotsslaw: riv moroten grovt och blanda den med vinäger och en nypa salt. Låt marinera några minuter
och pressa sedan lätt ur lite vätska. Blanda moroten med majonnäs och dijonsenap. Smaka av med salt
och svartpeppar.
Picklad rödlök: koka upp ättika, vatten och socker i en kastrull under omrörning. Skala och skiva löken och
lägg ner i den varma lagen. Koka upp på nytt och dra av från plattan. Låt svalna.
Servering: dela focaccian och lägg locket åt sidan. Bottna med morotsslaw, lite ruccola och generöst med
Smakrika skivor. Toppa med picklad rödlök, rostade nötter och några basilikablad. Lägg på locket.

Smaklig måltid!