Hej Åtvidaberg!!!

Vilken härlig vinter vi haft! Tycker jag, den inflyttade norrbottningen. Denna vinter har verkligen levererat snö i mängder. Snö är ju något vi svenskar älskar att gnälla om, men jag gnäller mest om kylan, vätan och den brungrå geggan sen jag blev sörlänning. Detta år har vintern varit så fantastisk vit och härlig så att jag för första gången sedan 2013 funderade på att köpa mig ett par längdåkningsskidor eller en pulka. Men i vanlig ordning, när man funderat klart har snön oftast smält bort.

Denna vinter hände samma sak, jag började fundera ”kanske, kanske detta är vintern jag inspireras till att låtsas träna till Vasaloppet på bysjön eller någon golfbana. Men sen töade allt bort, folk började prata om våren och pippifåglar börjar sjunga kärlekssånger i trädtopparna. Man såg solen och klarblå himmel! Ett par snödroppar tittade fram. Sen kom en snökanon som täckte allt i snö igen. Så underbart, men nu har jag ju börjat längta efter vår. Helst utan snö, även om vårvintern anses vara den mest efterlängtade årstiden på året i norra Sverige. Snöskoter, skidåkning och pimpelfiske i strålande solsken, brännan i ansiktet kan mätas med en månad på Fuerte Ventura. Finns inget bättre om du frågar mig.

Men Åtvidaberg har ändå tagit väl tillvara på denna snörika vinter. Helt fantastiskt trevligt att man skottat upp en bana på Bysjön, riktigt trevligt! Och isvaken för isbadande fantaster vid stenbron, helt underbart ju! På elljusspåren drogs det fina spår för skidåkare och vid pulkbacken har det grillats korv och pinnbröd och säkert druckits en hel del varm choklad. Även om sommaren är fin med sprudlande liv och värme så är ju vintern ganska mysig på sitt unika sätt. Vintern är som allt annat, det blir vad du gör det till.

Nu har det under skrivandets stund, återigen börjat smälta bort och nu går vi snart in i mars månad så jag tänkte dra lite historia som kanske gör oss tacksamma för våra milda vinter trots allt. Under vintern 1850 kom det ett så kraftigt oväder in över Östergötland att 100 personer omkom. 1985 fick Smålandskusten och Öland 1 meter snö på 24 timmar. Uppe i norra Sverige har man uppmätt snödjup på 2-3 meter och rekord togs i Kiruna kommun 1926 då de fick 326 meter djup snö. 2024 skickar min syster en bild på -40 grader som de läser av i sin friluftstuga i södra lappland, själva hade de bara -35 i Piteå. Ungefär då slutade jag gnälla över våra svinkalla
-9 grader och klär helt enkelt på mig lite mer.

Vintern var härlig, men nu är vi redo för våren, eller hur?

Text: Jeanette Hedman-Waara