Årets företagare är Borkhult Lapphem

På Åtvidabergsgalan i mars i Åtvidaberg tilldelade Företagarna i Åtvidaberg Matilda och Elisabet Magnusson, som driver Borkhult Lapphem, priset som Årets Företagare.

Borkhult Lapphem, ett par mil nordost om Åtvidaberg, drivs sedan 2016 av systrarna Elisabet och Matilda Magnusson.

– Vi är uppvuxna här under ”gröna-vägen-eran”. Vi flyttade härifrån för att studera och arbeta utomlands och i storstäderna, men längtan tillbaka har alltid funnits, berättar Elisabet.

Elisabeth flyttade hit 2020 från Stockholm och till sommaren kommer även Matilda att bo här permanent. Nytt för i år är bland annat att de från den första april har anställt en kock, Lena Wallentinsson från Fröjerum.

– Det känns jättekul att kunna anställa Lena och det är verkligen en stor satsning för oss! Vi har känt varandra länge och nu kommer vi kunna jobba ihop på heltid. Nu kan jag lägga mer kraft på saker som jag tidigare inte kunnat, som att fortsätta utveckla besöksnäringen, berättar Elisabet.

Borkhult Lapphem är inte bara ett kafé, utan även ett pensionat med möjlighet till övernattning och konferens. Här arrangeras också en rad olika kulturarrangemang under året, och platsen har blivit ett riktigt kulturhus. I år kommer de även ha öppet Kafé Lapphem varje helg från den förste april till den sista oktober.

– Nu blir vi mer tillgängliga och öppna, det ska bli riktigt kul, berättar Elisabet.

Planerna framöver är att inte skapa för många nya projekt utan att fokusera på det man redan har startat upp. Den 6-9 juni kommer Borkfest Konst- och Hanverksfestival att äga rum och så blir det konserter på den nya trädgårdsscenen förstås! Konserterna denna sommar blir en härlig folkmusikkväll den 30 juni med duon Hazelius Hedin och Lena Willemark tillsammans med sig gitarristen Roger Tallroth, den 11 juli kommer Maja Francis, och den 1 augusti kommer ingen mindre än Lisa Ekdahl.

– Även i år kommer vi ha Artist in Residence, där en kulturutövare kommer bo hos oss i tre veckor och få möjlighet att utöva sin konst. I år sker detta i samarbete med Region Östergötland på temat dans, vilket är väldigt spännande, berättar Elisabet.

– Ute på landsbygden behöver man hjälpa och lyfta varandra och det är något som vi jobbar för och tillsammans utvecklas vi. Här ute bygger vi något gemensamt för att det ska bli en heldagsutflykt, berättar hon.

Årets företagare

Att få ta emot priset Årets företagare var de inte beredda på och blev väldigt förvånade.

– Det känns verkligen jättebra och jättekul att få priset. Det trodde vi verkligen inte. Vi är liten aktör, men som gör stor påverkan och är viktiga i kommunen. Det är väldigt fint att vi blir uppskattade, avslutar hon.

Text: Frida Almqvist
Foto: Elisabet Magnusson