Hästuppfödning och gårdsbutik i Bullerbymiljö

Jag möter Elisabeth på hennes gård lite utanför Valdemarsvik. Här ligger flera andra gårdar och det är ett riktigt Bullerbysamhälle vi befinner oss i. Denna sommarvarma majdag har mycket att erbjuda så vi sätter i gång intervjun.

Text & foto: Alfred EV

Elisabeths resa började när hon föddes och växte upp i Eskilstuna. Hennes pappa var hästdomare och hon var med från ung ålder. Hon var mycket i Holmtebo eftersom hennes mormor och morfar var där på gården på somrarna. Detta är en släktgård som drivits av Elisabeths mammas moster och hon hade mjölkdjur, något som för en ensam kvinna på den tiden var ovanligt. Efter studenten flyttade Elisabeth ner till Holmtebo och tog över gården, hon säger att hon sedan hon var tio år har sagt att hon ska ha en gårdsbutik på Holmtebo. Elisabeth bor ihop med Johan och även han hade hållit på med hästar tidigare. Båda hade en gemensam dröm om att kunna leva av gården som de jobbat mot under åren.

De föder upp den irländska hästrasen Connemara. Elisabeth har även gått i sin pappas fotspår och är hästdomare och bedömer hästars exteriör. De har även hovslageri, gårdsbutik, en liten konsultverksamhet inom familjerätt och grön rehabverksamhet några dagar i veckan, vilket är en förstegsverksamhet för personer att komma vidare ut i sysselsättning. Och så hyr de ut en liten lägenhet på gården. Det är många ben att stå på, men det kan behövas om man bor på gård på landet och vill leva av den. I framtiden vill hon förfina avelsverksamheten och utveckla denna för att se hur bra deras avel kan bli. Det finns även tankar om att bygga ut gårdsbutiken. På gården finns hästar, höns, stallkatter och hundar.

För att bygga upp en verksamhet på en gård är det viktigt att våga drömma, utmana sig själv och göra en budget och att sätta upp delmål. Det är svårt att alltid kunna räkna hem vinster så det är viktigt att föra kalkyl. Även världsläget idag gör det lite svårare.

Valdemarsviks kommun har bra förutsättningar för att växa, men det borde satsas mer på att lyfta fram det som är bra i kommunen. Det sker mycket i Valdemarsvik och tillsammans kan vi se till att få ett bra utbud av aktiviteter i kommunen avslutar hon.

Kontakt:
Hemsida: www.holmtebo.se
Telefon: 070-601 26 60
Instagram: holmtebostuteri
Facebook: Det händer i holmtebo by eller Elisabeth Ljungstorp

Läs även artikeln i vårt format för mera tillgänglighet:
https://etidning.mediatrio.se/p/valdemarsviksbladet/2023-05-25/a/hastuppfodning-och-gardsbutik-i-bullerbymiljo/5427/1007261/40194769