Information från polisen inför Valborg

Är du förälder till en tonåring? Då finns det flera saker du kan göra för att förhindra att din tonårings valborgsfirande slutar på fel sätt.

Polisen i Åtvidaberg kommer finnas på plats under Valborgskvällen och jobba brottsförebyggande genom närvaro och synlighet.

– Vi kommer även att samverka med övriga aktörer såsom nattvandrare, ordningsvakter och övrig personal från kommunen, berättar Jeanette Elfwengriph, områdespolis i Åtvidaberg.

Under kvällen kommer polisen i Åtvidaberg arbeta aktivt och kontaktskapande gentemot ungdomarna och tydligt kommunicera förväntningarna på dem under kvällen. Polisen kommer givetvis att arbeta utifrån nolltolerans om de ser att ungdomar under 18 år dricker alkohol.

– Väljer du som vuxen att köpa ut alkohol till din ungdom så kommer vi arbeta repressivt och upprätta polisanmälan i de fall där vi kan styrka brott, berättar Samuel Norlin, områdespolis i Åtvidaberg.

– Skulle det mot förmodan hända din ungdom något, tveka inte att ta kontakt med oss! Tillsammans med flera andra aktörer finns vi där för er skull! Vi verkar för och hoppas på att vi ska få en trevlig kväll där vi firar in våren tillsammans, avslutar Jeanette.

Här kommer fyra tips från områdespoliserna i Åtvidaberg på vad du som förälder kan göra för att förhindra att din tonårings valborgsfirande slutar på fel sätt:

1. Langa inte alkohol! Att köpa ut alkohol till minderåriga är inte bara brottsligt,du utsätter även unga för fara. 

2. Prata med ditt barn om de risker som finns med alkohol och fråga vad ditt barn har för planer för kvällen.  Det här är också ett bra tillfälle att tala med din ungdom generellt om vad de egentligen har för syn på alkohol, fester och att vara ute sent på kvällarna.  Många unga har sin alkoholdebut vid Valborg. Våga ha en öppen dialog och var nyfiken!

3. Prata ihop dig med andra föräldrar så att ni är fler vuxna som har koll och kan hjälpas åt om det skulle behövas. 

4. Är du orolig för att ditt barn kommer dricka alkohol, drick ingenting själv. Stå standby och var redo att hämta din ungdom.

Text: Frida Almqvist
Foto: Anette Ekh