Väg & Byggnad AB firar 50 år

NÄRHETER: En historia om familjekänsla och framgång

En familjetradition i tre generationer

Det är inte varje dag man stöter på företag som har vårdats och utvecklats genom tre generationer. Väg & Byggnad AB firar i år 50 år, och det är en historia fylld av både utmaningar och framgångar. Pär Harryson, tillsammans med sönerna Albert och Anton, hälsar oss välkomna. Vi slår oss ner för en fika och Pär börjar att berätta om företagets rötter och hur allt startade med hans far Lars.

Lars Harrysons vision: Från små steg till stora framsteg

Lars Harryson, företagets grundare och farfar till Albert och Anton, började sin resa i Västergötland. I slutet av 1960-talet skickades han till Norrköping, en region i stark expansion. Han etablerade kontor och startade Vägbyggnadsbyrån, som senare köptes upp av Skanska. När kontraktet löpte ut 1974, grundade Lars och två kompanjoner Väg & Byggnad, med fokus på asfaltering och vägbyggen. Företaget expanderade snabbt och tog sig an projekt över hela landet, inklusive stora militära projekt i Norrland, där de fick projektering av fyra flygfält inför JAS Gripens placering där.

Utmaningar och anpassningar under oljekrisen

Oljekrisen på 1970-talet skapade stora utmaningar för branschen. Asfalt, en oljeprodukt, blev dyr och svår att få tag på, vilket tvingade Lars att anpassa verksamheten och fokusera mer på bygg- och anläggningsuppdrag. Lars blev ensam ägare och företaget fortsatte att blomstra, med många projekt i både Valdemarsviks- och Norrköpings kommun.

Nya generationer tar över: Pär, Albert och Anton

Idag är det Lars son, Pär, som äger företaget tillsammans med sönerna Albert och Anton. Anton arbetar som arbetsledare och är delansvarig för produktionen, medan Albert hanterar de tekniska frågorna och ritningarna på kontoret.

 • Jag gör många av ritningarna i 3D, vilket får kunden att lättare se den färdiga produkten, säger Albert.
 • 3D är något som används mer och mer och det är en intressant utveckling, fortsätter han.

Tre mest spännande projekten

Vi frågar Pär om de mest spännande projekten de har genomfört genom åren, och hans ögon lyser upp när han berättar om tre särskilt minnesvärda projekt.

1. Slipen på Gryts Varv

  • Det här projektet var enormt, berättar Pär. Slipen kan ta båtar upp till 400 ton och sträcker sig 13 meter under vattnet.
  • Vi arbetade med millimeterprecision för att allt skulle stämma, och vi fick godkänt, säger han stolt, och gör en tumme upp.

  2. Fasaden på Sjöhuset i Valdemarsvik

   • Vi rev den gamla NC-byggnaden för att Vägverket skulle kunna bygga en väg. Sedan renoverade vi hela fasaden och fönstren samt applicerade ny puts. Ett riktigt konstverk, säger Pär.

   3. Renoveringen av Valdemarsviks kyrka

    • Ett projekt med mycket finsnickeri och fingertoppskänsla, förklarar Pär. Vi renoverade kyrkan invändigt och gjorde i ordning hela det nya taket.

    Styrkan i ett kompetent arbetslag

    En av Väg & Byggnads största styrkor är deras erfarna och skickliga arbetslag. Många anställda har varit med länge och besitter många specialkompetenser, från detaljerat snickeri till avancerad maskinanvändning. Detta gör att de kan ta sig an en mängd olika projekt med hög kvalitet.

    Framtiden ser ljus ut

    När vi frågar Albert och Anton om framtiden, svarar de med entusiasm att de hoppas på att nästa generation ska ta över och driva företaget vidare, när de en gång i framtiden lämnar över stafettpinnen.

    • Det skulle innebära att det blir en generation med bara tjejer som det ser ut nu,” säger Albert och ler stort.
    • Det vore jätteroligt,” avslutar han.

    Grattis till 50 år av framgång

    Väg & Byggnad AB är ett företag som verkligen har satt sitt avtryck i regionen genom åren. Med en stark passion för kvalitet och precision, ser framtiden ljus ut för Harrysons och deras team. Grattis till 50 år av framgång!

    Text: Maria Rolf
    Foto: Maria Rolf och Väg & Byggnad