En promenad genom vår kommun

En krönika om liv och rörelse av Viktor Lenper

I våras skrev jag om mina morgonpromenader runtom i Valdemarsvik. Platsen jag älskar så mycket. Jag berättade då om att allt fler skyltfönster tömts och att Storgatan inte längre sjuder av det liv och den rörelse gatan en gång gjorde. Att flertalet fönster är tomma är ett faktum som kvarstår men bredvid dom finns fortfarande fönster som är fyllda till bredden och innanför sjuder det av liv och rörelse. ”Så tråkigt med så många tomma butikslokaler” är en fras jag hört ofta i sommar. Och ja, det är tråkigt, men vi får inte stanna och fokusera där för länge. Vi måste ju se oss omkring också och titta i fönstren bredvid där det faktiskt inte är tomt. På så sätt och på lång sikt kan det vara lösningen.

Idag vill jag ta er med på en annan promenad, en som inte bara leder genom Valdemarsviks centrum. Låt oss istället promenera tillsammans genom vår kommun. Alltså bildligt talat. Jag tar täten och ni hakar på. Vi börjar söderut: genom Tryserum och vidare mot Skeppsgården! Där hittar vi numera inte bara ett Bed and Breakfast i den gamla skolan utan även en nystartad restaurangverksamhet och ett stenkast bort intill vattnet står en foodtruck parkerad och serverar nybakade pizzor. Wow! Det finns liv och rörelse i Skeppsgården!

Nu promenerar vi vidare, längs Banvallen, mot Gusum. Där hittar vi ju en biosalong med nya biofilmer och snart ska det ställas till med fest när ortens idrottsförening firar 100 år. Där hittar vi också ett bruksmuseum som inhyser så mycket historia och vackra föremål att det är svårt att ta in allt på ett och samma besök. Jajemen, liv och rörelse även i Gusum! På tal om museum så hittar vi ju ännu ett i Ringarum. Så låt oss fortsätta vår vandring dit! Kanske lagom till Baljadagen äger rum? En fika i gamla stationshuset får vi inte glömma och så måste vi ju besöka någon av ortens butiker också. Kanske boka en tid hos frisören? Det finns liv och rörelse i Ringarum också!

Sen får vi lov att promenera vidare om vi ska hinna med allt! Nu drar vi till Gryt va? Vi börjar med en promenad bort till handelsträdgården, den lilla oas som nästan får en att glömma att man befinner sig i Sverige. Har vi hamnat i Italien eller kanske Frankrike? Här kan vi drömma oss bort och fylla korgen med närodlade grönsaker och vackra blommor, men vi får inte fastna för länge för snart måste vi vandra vidare! Men ska vi ställa in siktet mot Fyrudden eller Gryts Varv? Ja oavsett vad vi väljer kommer vi mötas av fina restauranger och vackra vyer precis intill havet. Chansen är stor att vi även får underhållning till maten, för på dessa platser händer det mycket i sommar! När vi njutit klart kan vi gå vidare till Ekön, hyra en kajak och paddla ut i den vackra skärgården. Eller så tar vi en båttur ut till någon av alla fina öar. Eller ska vi ta en padelmatch? Ja oavsett vad: liv och rörelse är det verkligen gott om i Gryt och skärgården!

Efter skärgårdsturen måste vår promenad fortsätta för det finns mycket kvar att hinna! Vi måste ju spendera en stund i centrala Valdemarsvik också. Där tycker jag att vi börjar med ett besök på Turistbyrån och tar del av ännu fler tips om trevliga utflyktsmål – för att inte tala om den trevliga utställningen om vår fotbollslegend Liedholm som skulle fylla 100 år i år. Sen passar vi på att njuta en stund i rosariet innan vi tar oss en tur längs med Storgatan. Vi strosar runt i butikerna och köper oss nåt fint. En svalkande glass är ett måste, ja kanske under tiden vi fascineras av alla fina gamla träbåtar i hamnen? Har vi tur så tajmar vi in promenaden lagom till en Allsångsmåndag också! Men nu tycker jag vi avslutar med en tur till Grännäs och tar ett dopp i Valdemarsviken. Kanske passar vi på att boka en biljett till sommarfesten på Grännäsparken? Låter som en bra plan om ni frågar mig. Och så finns det dom som påstår att det inte är liv och rörelse i Valdemarsvik?

Ojdå, det blev visst en lång promenad idag. Nu är den kanske inte fysisk möjlig på en och samma dag. Men jag tror ni förstår poängen och visst har den varit trevlig? Och vet ni vad – vi har bara hunnit med en del av allt som finns att se och göra i vår kommun! Promenaden är långt ifrån över. För här finns det liv och rörelse. Här händer det grejer. Här finns vi som vill att det ska hända grejer. Här finns vi som tror på Valdemarsvik.

Avslutningsvis vill jag citera ett par rader ur en av mina favoritmelodier som jag ofta nynnar på under mina promenader. Skriva av en mycket klok man och tillika otrolig musiker – Jerry Rolf. ”Här vill jag leva och här vill jag bo. Här kan jag andas och komma till ro. Se livet växa sig starkt ur ett frö. För här vill jag leva och här vill jag dö.”

Tack för att ni följt med!
Viktor Lenper

Foto: Anette Svensson, Thomas Ekh, Patric Svensson