Vi gör det här för att det ska vara lite roligt – för oss och för lyssnarna

Det är något nytt på gång i Galleria Getingen i Åtvidaberg – du kanske har sett den nymålade lokalen? Det är Mathias Lindholm som varit där och målat om. Och där kommer han sända liveradio varje fredag under det passande namnet ”Radiofredag”.

Hej Mathias! Vad är Radiofredag för något?
Radiofredag är ett livesänt radioprogram som finns för att sprida glädje, ge återhämtning och för att förmedla en skön känsla.

Var kommer idén ifrån?
Idén är sprungen ur tiden när jag jobbade på Sveriges Radio P4 och sände ett program på fredagseftermiddagar. Det var verkligen jättekul och något jag vill ta upp på nytt. Jag har klurat på vad det var som gjorde programmet så bra och tagit med mig det till Radiofredag.

Och vad var det?
Att det var ett spontant program som vi gjorde tillsammans med lyssnarna. Så kommer det vara nu också. Vi fokuserar på lyssnaren och deras berättelser mer än att uppdatera om nyheter. Under programmet reflekterar vi tillsammans över det som har hänt under veckan och ringer upp de som ska göra något kul på eftermiddagen. Programmet ska få oss att slippa alla måsten och krav en stund.

Ni sänder dessa på Galleria Getingen – varför inte i en vanlig studio?
Vi har valt att hålla till just i Galleria Getingen är att få till lite mer liv och rörelse i Åtvidaberg. Och så får man chansen att kunna se radio – det är inte så vanligt. Vi ör det för att det ska vara lite roligt – för oss och för lyssnaren.

Vilka är ni som gör Radiofredag?
Det är jag, Mathias Lindholm som tillsammans med min kompis Country-Pär gör programmet. Country-Pär och jag känner varandra sen lumpen och är kompisar sen dess. Vi gör det här tillsammans för att det är kul. Sen har vi även med Lisa Frost som är jätteduktig på film och kommer med superbra filmtips. Rotakorn från Åtvidaberg är också med och spelar stenhård musik.

Och nu har ni haft invigning – hur var det?
Vi hade ju nypremiär fredagen den 7 januari och den var jättebra! Det var lite pyssligt såklart med restriktioner för pandemin. Vi hade ju tänkt att ha liveartister, en det gick inte att få till denna gång för restriktionerna. Radiofredag startades egentligen upp den 10 januari 2020, men vi hann då bara ha några fredagssändningar innan pandemin. Vi önskar såklart, som alla andra att det ska bli som innan pandemin igen.


Hur ser planen framåt ut?
Vi brukar ha med två till tre förutbestämda saker i programmet. Sen skapas programmet spontant under dagen och under själva programmets gång tillsammans med våra lyssnare. De lyssnare som vill vara med i programmet når mig via sociala medier, mejl eller telefon. Antingen återberättar vi det som lyssnare har att säga eller så ringer vi upp under sändningens gång. Det är väldigt odramatisk och prestigelöst. Tanken är att vi framöver ska ha med artister som ska göra spelningar runt om i Östergötland och även ringa lyssnare som ska gå på dessa spelningar.

Hur ska jag göra för att lyssna på Radiofredag?
För att lyssna på programmet går du in på www.radiofredag.se och klickar dig fram till sändningen. Eller så kommer du till Gallerian!


Och slutligen, vilken är just din favoritlåt?
Allt med Eldkvarn, Eldkvarn är alltid bäst, och de låtar som Rotokorn väljer också såklart.

Text: Frida Almqvist
Foto: Thomas Ekh