Åtvidabergs hundklubb arrangerade rallylydnadstävling

Helgen den siste september arrangerade Åtvidabergs hundklubb en tävling i rallylydnad. En återkommande tävling som arrangeras i september varje år.

Elisabeth Andersson från Åtvidaberg tävlar själv med sin chihuahua Fia-Lotta och är med i arbetsgruppen för tävlingar i rallylydnad som arrangeras av Åtvidabergs hundklubb.

– Rallylydnad handlar om att hunden och dess förare ska vara samspelta när de går en bana. På banan visas skyltar som illustrerar olika moment som ska genomföras, berättar Elisabeth.

– Momenten är väldigt olika. Kan vara att gå, springa eller gå väldigt långsamt en viss sträcka. Nästa skylt kanske visar att hunden ska snurra, lägga sig ner och ligga kvar medan jag som förare går iväg eller gör annat, fortsätter hon.

Rallylydnad finns i flera olika klasser, nybörjare, fortsättning, avancerad och mästarklass. Ju högre klass upp desto svårare moment är det.

Precis innan tävlingen sätter i gång får man banvandra, och domaren som har gjort banan går med och visar hur man ska utföra de olika momenten som finns på skyltarna. Sen får man en viss tid på sig att gå igenom banan och tänka igenom hur du ska genomföra den. På tävlingen i Åtvidaberg var det tvådagarstävling och 100 starter varje dag.

– I tävlingen startar man med 100 poäng, sen får man poängavdrag för varje fel som hunden gör. Det är olika typer av avdrag beroende på vad det är för typ av fel, berättar Elisabeth.

– Det är väldigt givande och roligt att tävla i rallylydnad, man får en fin kontakt med sin hund och det är så kul att se dess utveckling från tävling till tävling, berättar hon.

Och det gick bra för ekipagen på Åtvidabergs hundklubb, det blev några pallplatser.

– Vi är väldigt nöjda över tävlingen och väldigt glada över alla sponsorer som stöttat upp med priser, utan er skulle vi inte kunna arrangera en sådan här stor tävling, berättar hon.

– Nu laddar vi om för nästa års tävling och hoppas att våra sponsorer och tävlande vill vara med oss även då, avslutar hon.

Text: Frida Almqvist 
Foto: Åtvidabergs hundklubb

1 / 8