Jul, jul, strålande jul(marknader)

Det händer mycket runt omkring oss i vår kommun, både för ung som gammal.

Text & Foto: Anette Svensson & Thomas Ekh

Julmarknad i Ringarum
Lördagen 4/12 var det dags för julmarknad i Ringarum. En marknad som sträckte sig från Guldkorn och Smulor, Ringarums smörgåshop, Matöppet, Tegelbruket och ut till Hemma hos Elsa.

Efter att ha svängt av E22, åkt förbi macken och kommit fram till marknadsområdet möter jag häst och vagn med marknadsbesökare som körs mellan de olika ställena.

Vid Tegelbruket huserade delar av marknaden inomhus. Det var välbesökt och trevligt med olika utställare med olika produkter. Allt från hemgjort, hemstickat till kransar eller loppis och lotterier. Jag pratade med några utställare som njöt och tyckte om arrangemanget. Det mesta som ska finnas på en julmarknad, fanns.

Utanför står en liten ponny med tomteluva och väntar på små ryttare. Här hade man även tänkt på barnen, som gärna vill sitta på hästryggen istället för att åka vagn. Jag hälsar och pratar lite med hästen, som nyfiket undrar om jag inte har något att bjuda på.

På väg till nästa del av marknadsområdet möts jag av ännu ett transportfordon. Dagen till ära var Grålletraktorn med vagn ute och körde hugade passagerare mellan centrum och Tegelbruket.

Färden fortsatte in mot centrum, till Guldkorn och Smulor, Matöppet och Smörgåsshopen. Hungern gör sig påmind och här kunde man välja bland annat en landgång med massa gott och nutellachurros till efterrätt. Kan man ha det bättre!

Det var en dag med ett härligt arrangemang, mycket folk och härlig stämning. Fantastiskt med ett arrangemang som går i samarbetets tecken, där man stöttar varandra och samhället även om man inte har en företag som säljer saker. För egen del fyndade vi stickade vantar och mössor till barn och barnbarn.
Vi ser fram emot framtida arrangemang i Ringarum.

Julmarknad i Tryserum
Dagen efter, söndag 5/12, gick vår färd i andra riktningen till Tryserum och också ett nytt arrangemang. Nya aktörer som bådar gott inför framtiden.

Vi möts av ett julskrudat och dekorerat Solbacken, som taget ur ett julkort. När vi kliver ur bilen för att gå och titta på vad som bjuds slår vi följe, och får oss en pratstund, med Lili Päivärinta, en av systrarna i Lili och Susie, som kommit för att underhålla. Väl inne på området går vi runt och tittar. Även här möts vi av juldekorationer och brinnande eldkorgar för en mysig stämning. Vi pratar med andra, som likt oss också var nyfikna på detta nya arrangemang.

Vilka är då de som flyttat till vår kommun och vill satsa?
Här hittar vi Tommy Ekman, en av medlemmarna i Freestyle/Style och hans fru Madelene. Tommy berättar lite snabbt om deras tankar och idéer om vad man vill göra.

Från scenen hörs julmusik och första artisten att sedan äntra scenen var Suzzie Tapper och hon håller i alla väder. Publiken rycks med. Det tar inte långs stund förrän hon får sällskap av Lili och Susie, det blir ett väldigt drag. Tillsammans sjunger de ett par av Suzzies låtar men även Rudolf med röda mulen. Publiken var med på noterna. Till och med Tommy blir uppropad på scenen för att spela och sjunga några av sina hits.
– Första gången jag står på scenen iklädd fleeceställ och kängor, utropar Tommy.
Efter en värmande paus stod Lili och Susie på scenen igen.

Vilket drag det var denna kylslagna eftermiddag, mitt ute på landet. Det bådar gott inför framtiden.