Visit Valdemarsvik får medel för att utveckla handeln i Valdemarsvik

Valdemarsviks centrum är hårt drabbat av butiksnedläggningar med många tomma skyltfönster som resultat.

– Jag är jätteglad att ha fått medel till Visit Valdemarsvik från Leader Kustlandet för att inleda arbetet med att utveckla handeln i Valdemarsvik, säger föreningens ordförande Thomas Ekh.

Sedan hösten 2019 och fram till idag har många verksamheter lagt ner, ytterligare verksamheter stänger inom kort och några aviserar nedläggning under 2023.

Övriga delar av centralorten och kommunen tampas också med nedläggningar, sviktande kundunderlag och behov av utveckling. Gemensamt behöver företagare inom handeln och fastighetsägare utvärdera förutsättningar, behov och ta fram nytänkande lösningar för en levande handel.

– Hur stoppar vi nedläggning av butiker, möter externa hot från e-handel och stora köpcentra eller får personer att starta nya/ta över befintåliga verksamheter, fortsätter Thomas. Vad vill vi som invånare ha, vad är vårt eget ansvar eller hur ska centrum se ut? Det gäller även Ringarum och andra platser i kommunen.

Visit Valdemarsvik kommer under hösten/vintern bjuda in till möten med olika målgrupper.

– Vi vill ta reda på vad invånare och företagare, unga som äldre, vill, säger Thomas. Det är viktigt att lyssna på olika parter.

Det kommer även att bli en webbaserad enkät som bygger vidare på den enkät som Valdemarsviks kommun gjorde i våras.

Information om aktiviteter kommer att finnas på Visit Valdemarsviks Facebooksida “TuristföreningenValdemarsvik” eller i ValdemarsviksBladet. Företag kommer även att få inbjudan om
att delta samt information via mejl.

För er som är intresserade av att delta eller få fortlöpande information kan mejla till info@visitvaldemarsvik.se.

Ett lokalt presentkort återuppstår inför julen
I våras meddelade den lokala Köpmannaföreningen ut att de skulle sluta sälja sina lokala presentkort från och med 1 juni i år. Det innebär att den lokala handeln riskerar att förlora mycket pengar om inte det går att köpa presentkort för att ge bort vid bemärkelsedagar eller andra begivenheter.

Flera företagare har varit i kontakt med Visit Valdemarsvik och frågat om framtiden för presentkort. Därför har föreningens styrelse beslutat att börja ge ut presentkort inför julhandeln. Presentkorten kommer att gälla hos företag i hela kommunen utan krav på medlemskap.

– Företag som tänker köpa presentkort till personalen i julklapp bör köpa ett lokalt presentkort, inte från någon julklappssajt. Tänk på att stötta den lokala handeln, avslutar Thomas.

Text och foto: Anette Svensson