Golf för dig som är 55+

Det var inget sommarvarmt regn som himlen gav oss när vi var på plats på Villa Baros golfbana en onsdagsförmiddag i augusti. Det var 12 grader och hällregn när förberedelserna var i full gång inför dagens golfrunda. Men trots ovädret var humöret hos deltagarna på topp.

Villa Baro golfklubb (tidigare Åtvidabergs golfklubb) har idag cirka 750 medlemmar. På onsdagsförmiddagar träffas de som är 55+ och går en 18-hålsrunda tillsammans. Just den här dagen, när vi var på plats, kortades dock rundan av till 9 hål.

– De som vill vara med och tävla behöver anmäla sig till mig senast måndagen samma vecka som tävlingen är. Sen sätter jag ihop grupper om tre till fyra personer som tävlar mot
varandra. Lagen går sen ut med 10 minuters mellanrum, berättar Lennart Aldén som är den som leder arbetet i en ledningsgrupp som utöver Lennart består av Göran Elebring, Björn Henriksson och Conny Holmqvist.

– I snitt är vi 30 personer som är med och tävlar varje onsdag berättar Conny.

– Det är priser för de som har bästa resultat efter varje onsdagstävling, fortsätter Lennart.

– Vi kallar oss för ”G-Golfen” och bestod från början bara av herrar. Men efter pandemin, när deltagarantalet sinade, öppnade vi upp för damer också. Så från och med i år är det blandat herrar och damer som spelar ihop, vilket är väldigt trevligt och uppskattat, berättar Lennart.

En av dagens tävlande är Mats Bjellsäter som kommer in och anmäler sig till dagens tävling. Mats berömmer stämningen och mottagandet som en positiv sak samt att anläggningen i sin helhet är fantastisk.

Utomhustävlingarna pågår onsdagar från april till och med siste september.

– Från november månad spelar vi istället inomhus i en stor lokal i Facetten i Åtvidaberg. Då bygger vi upp en bana om 18 hål. Dessa tillfällen brukar vara väldigt välbesökta och uppskattade, berättar Lennart.

För att få vara med och spela ”Gentlemannagolf” på onsdagsförmiddagar behöver man vara medlem i en golfklubb.

– Man kan komma till oss och pröva på om man är intresserad, berättar Conny.

Mer än bara golf
Förutom golfen, som såklart är i fokus, försöker föreningen satsa på olika mervärden också. De anordnar uppstartsträff för säsongen och en avslutsträff med prisutdelning och soppa.

– Vi försöker fixa lite aktiviteter runt själva golfen för att skapa lite vi-känsla i föreningen, vi är ett väldigt hjärtligt gäng med högt till tak som spelar ihop, berättar Lennart.

– När vi spelar ihop så träffar vi även och lär känna människor som vi annars kanske aldrig hade mött. Våra olika bakgrunder och förutsättningar förenar, det är ju därför vi spelar golf, för att få själva mötet med andra människor, avslutar Conny.