Jokke Svensson – För glasmästararvet vidare

Text & foto: Alfred EV

Jag möter Jokke en kall morgon efter att jag parkerat cykeln utanför Sieverts Glas gula byggnad. Vi konstaterar att vintern kom plötsligt, även om det inte är vinter ännu, då vi är i mitten av oktober, så kändes det nästan så denna morgon.

Jokke växte upp i Kolmården/Norrköpingstrakten. Men han spelade hockey i Valdemarsvik i många år och till slut flyttade Jokke med familj ner precis när dom äldsta barnen nått skolåldern. Jokke pendlade fem år in till Norrköping innan han började jobba i Valdemarsvik på Sieverts Glas. Jokke började jobba tidigt med glas, redan efter nionde klass så blev han lärling. På den tiden så var det fem dagar i veckan som man gick som lärling och ingen teori alls i skola. Idag finns andra vägar att gå där man kombinerar teori med praktik. Jokke har alltid gillat hantverk. Att jobba som glasmästare är varierande, man är ute, man är inne, ibland är det kallt, ibland är det varmt och ibland är allt kanon. Det är sällan det går att planera sin arbetsdag helt utan man behöver vara flexibel.

Företaget Sieverts Glas jobbar i hela kommunen med omnejd men de har ibland åkt på jobb upp till bland annat Stockholm. Annars har de många sommarboende som kunder som tycker det är skönt och lugnt att lämna in en bil på semestern. De har en bra blandning av sommarboende och åretruntboende som kunder och Jokke tror att det är bättre service på landet, man blir bättre bemött som kund helt enkelt. Jokke har alltid känt det som att han jobbat som egen i ett litet företag, men först nu är han egen på riktigt. Han har ingen tanke på att byta namn utan för arvet vidare. Arne som Jokke tagit över företaget ifrån hade en svärfar vid namn Sievert, som är den Sievert som fått ge namn till Sieverts glas och startade företaget. Detta skedde någon gång på 1940-talet, exakt årtal är inte känt då det inte var så noga på den tiden. Så vilket år som 100-årsjubileumet ska ske är oklart.

Idag erbjuder företaget bilglas, reparationsglas, all typ av solskydd, interiörglas, platsbyggda duschlösningar efter mått, altaner, balkonger och glasräcken. De kommer fortsätta med den service och utbud som funnits sen tidigare. Något som märkts mycket av är bilglas som utvecklats snabbast under de år som Jokke jobbat inom yrket. Det är viktigt att hålla en god service och hjälpa kunder inom många olika områden, även att ha hela kedjan av tillverkning, service och support.

Jokke tycker att det är mycket som görs i kommunen i positiv riktning med små medel, hamnen i Valdemarsvik, centrum i både Gusum och Ringarum, nybyggd MTB-bana på Grännäs bland annat. Det som genomförs i rätt riktning är ju positivt och behöver inte alltid vara stora förändringar.

Kontakt:
Mobil: 070-682 92 19
E-mail: jokke@sievertsglas.se
Hemsida: www.sievertsglas.se

Jokke vid ett kalibrieringsverktyg till bilglasbyten