Från bagare till profil i svensk TV

Han är bagaren som blev hovslagare. Men för hela svenska folket blev han Farmen-Wincent 2018. Hans Wincent, som han egentligen heter, fastnade för tv-produktion efter att ha varit med i SVT:s Gör om mig. Och när Gutta – Farmens tidigare mentor – blev sjuk sökte han jobbet. Resten är historia.

För de flesta hästintresserade som bor i trakterna runt Åtvidaberg och Valdemarsvik var han ett välbekant namn sedan tidigare. Som hovslagare har han hjälpt hundratals hästar sedan 2003 då han omskolade sig från bagare.
– Yrkena hänger på sitt sätt ihop. Båda kräver sitt hantverk, ett sinne för form och ett gott handlag. Det som skiljer är ju att degen står ju still där man har lagt den, den jävlas oftast inte så mycket, säger han med ett skratt.

Världens roligaste sommarjobb
På gården hemma i Rumma, mitt emellan Valdemarsvik och Åtvidaberg, tar han hand om de egna djuren. Tre nordsvenskar, höns, ankor, getter, får och katter kräver sitt. Utöver gården och hovslageriet, så sommarjobbar han som mentor på Farmen.
– Jag måste nog ha världens roligaste sommarjobb!

I år firar Farmen 20 år, och precis som de senaste åren bor deltagarna på en bondgård utan elektricitet och rinnande vatten i norra Småland.
– De ska bo där och leva som bönderna gjorde i början på 1900-talet, ungefär för 100 år sedan.

Och förutom att ta hand om djuren ska deltagarna tävla om att få vara kvar på gården.
– Jag är mentor till deltagarna och kommer även med uppdrag som de får belöningar för om de klarar av. Belöningarna kan vara allt ifrån mat och godsaker till nya djur till gården berättar han.

Han fick rollen som mentor då Gutta, som var den tidigare mentorn i Farmen blev sjuk, och produktionen sökte en dräng till Gutta för att stötta upp.
– Jag såg annonsen, blev intresserad och sökte. Efter gallring och intervjuer så valde de mig.

Men han hann bara göra programmet med Gutta en kortare tid och sen fick han själv ta vid som mentor. Och nu är han inne på femte säsongen i ett av TV4:s flaggskepp.

Vad är det roligaste med Farmen?
Från början var det kul, nytt och spännande att bara göra TV. Men nu är det att se utvecklingen hos deltagarna. När de går ifrån att inte kunna något om gårdsliv överhuvudtaget, kanske inte har träffat på djur alls, till att kunna mjölka en ko eller köra en häst.

Och vad är svårast?
Den största utmaningen för mig är att få deltagarna att våga närma sig djuren, att få dem att våga göra framsteg. Jag är ju bara på Farmen hos deltagarna under kortare stunder och det är ofta mycket som de behöver lära sig.

Wincent i Let´s Dance?
Att han skulle jobba med TV var ingen självklarhet, men det har det blivit. Och han är inte främmande för fler uppdrag.
– Självklart vill jag fortsätta med Farmen. Men jag skulle inte vara främmande för att ställa upp själv som deltagare i andra tvprogram så som Let´s Dance eller liknande. Jag tycker verkligen om att göra TV.

Men han tycker även att det skulle även vara kul att få någon typ av programledarroll.
– Jag fick en sådan bra känsla för tv-produktion när jag var med i Gör om mig i SVT´s Go’kväll en gång i tiden, redan då kände jag att det här vill jag jobba med.

Avslutningsvis, nu när vi går in i finalveckan på Farmen.
Vem vinner?

– Haha, det vet du att jag inte kan säga, men jag kan lova att det blir spännande.

Text: Frida Almqvist
Foto: TV4Namn: Hans Wincent
Ålder: Född 1971
Familj: Fru, tre utflugna barn och ett barnbarn
Bor: I Rumma, mitt emellan Åtvidaberg och Valdemarsvik
Favoritdjur: Hästar och höns
Följ Wincent: Vill du följa Wincent på sociala medier och kanske se lite bakom kulisserna av Farmen eller höra ”veckans snapsvisa” som han lägger upp varje fredag? Då hittar du honom på Instagram som ”wincent1971” och på Facebook som Wincent.

Foto: Jacob Dahlström/TV4